Topnyheder

10-årig demonstrerer mod elefanter i cirkus: Dyr har ingen stemme


Elefanter hører til i naturen - ikke i cirkus. Der er ingen undskyldning for at tvinge dem til at optræde.

Sådan lyder budskabet fra den unge Joseph Moreno, der trods sin unge alder ses i en video demonstrere på gaden i Los Angeles side om side med dyreværnsorganisationen Peta mod brugen af cirkuselefanter

- "I Mexico har de forbudt brugen af vilde dyr i cirkusser. Hvis Mexico kan, hvorfor kan vi så ikke?" råber Joseph Moreno i megafonen, som han holder i sin ene hånd, mens den anden holder fast et stort skilt, som på den ene side bærer teksten "Be an elefriend. Don't go the circus!"

"Der er ingen undskyldning"

Demonstrationen fandt sted den 9. juli - da Joseph Moreno endnu var 10 år - i anledning af Ringling Bros.-cirkussets åbningsdag og er rettet mod Ringling Bros. samt alle andre cirkusser, der bruger vilde dyr. Ringling Bros. har tidligere i år meldt ud, at det vil udfase sin brug af elefanter senest i 2018.

- "Der findes allerede cirkusser, der ikke bruger dyr, men som tjener millioner. Så Ringling Bros. har ingen undskyldning! De siger, 'jamen, vi har allerede fanget dem. De er allerede underkastede'. Det er derfor, man har reservater. Så dyrene kan bringes tilbage til livet!" råber Joseph Moreno.

- "Der er ingen undskyldning, Ringling. Verden har vist jer, at der ingen undskyldning er."

Videoen er set over 261.000 gange

Joseph Moreno henviser også til situationerne, hvor elefanter undslipper cirkusserne og løber frit rundt i byerne til fare for dem selv og deres omgivelser.

- "De bryder ud, fordi de så trætte af at blive 'bull hooked' hver dag i deres liv (kontroversiel træningsmetode, der påfører elefanten smerte), når de ikke lystrer. De er så trætte! Tænk hvis det skete for dig? Hver dag! Du ville også blive træt og bryde ud!"

Videoen af Joseph Moreno (se den her) er gået viralt på nettet og har fået over 261.000 visninger på Facebook. Ifølge Facebook-gruppen "Best Video You Will Ever See", der har postet videoen på sin side, er Joseph Moreno netop fyldt 11 år (den 21. juli), og han har valgt at blive veganer, selvom ingen af hans forældre er det.

Han medvirker også i en anden video publiceret i begyndelsen af juni, hvor han protesterer mod SeaWorld.

Problemer i europæiske cirkusser

Gennem sommeren har cirkusser i både Danmark, Tyskland og Estland haft ulykker forbundet med elefanter. Forleden var det tre cirkuselefanter, der ved stranden i Karrebæksminde løb ophidsede rundt blandt flere tusinde tilskuere og skadede en parkeret bil.

Nogenlunde samtidig skete der en ulykke i et cirkus i Hviderusland, da en elefant faldt to meter ned under en optræden.

I midten af juni stak Cirkus Dannebrogs elefant Ramboline af, da cirkusset befandt sig i Svenstrup syd for Aalborg, og få dage tidligere var en elefant stukket af fra et cirkus i Tyskland og slog en 65-årig mand ihjel.

Flere lande har forbudt vilde dyr

Dyrenes Beskyttelse har gennem nogle måneder haft en underskriftsindsamling i gang, der vil forbyde brugen af vilde dyr i cirkusser - også Det Dyreetiske Råd ønsker et forbud.

Bolivia, Peru, Colombia, Paraguay, Grækenland, Holland, Cypern, Slovenien og Malta har forbudt brugen af vilde dyr i cirkusser - nogle af landene har forbudt al brug af dyr - men i Danmark er det stadig tilladt at bruge visse vilde dyr såsom elefanter "på grund af traditioner". Med vilde dyr menes dyr, der ikke normalt er domesticerede i det pågældende land.

- "Selv med det bedste intentioner er det umuligt at give vilde dyr bare et minimum af velfærd i cirkuslignende omgivelser," siger Jenny Berengueras fra den spanske dyreværnsorganisation Faada.

Også YouTube-kanalen DoggyTV har en video af Joseph Moreno under demonstrationen - se den her (citaterne fra ham i denne artikel er dog fra en anden videooptagelse):

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE