Topnyheder

Danskerne: Landbruget skal have stramme miljøkrav


Danskerne ønsker stramme miljøkrav for landbruget, viser en rundspørge. Foto: Pixabay

Et overvældende flertal af danskerne ønsker, at virksomheder og landbruget i Danmark skal være underlagt stramme miljøkrav - faktisk er det en forsvindende lille del, der mener, at Danmark skal lempe kravene, så de ikke er højere end i de øvrige EU-lande.

Det viser en meningsmåling foretaget af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer ifølge Ritzaus Bureau.

61 pct. af de i alt 1.002 adspurgte mener, at Danmark klart eller i nogen grad skal have strengere miljøkrav i EU end de øvrige lande, mens kun 10 pct. svarer nej. Det er ikke nævnt, hvad de resterende 29 pct. svarer.

I meningsmålingen bliver personerne også spurgt om, hvilke brancher de ser det største vækstpotentiale i, og her løber branchen for vedvarende energi klart med sejren - 39 pct. - mens landbruget blot får 6 pct. af stemmerne.

Et "skuffende" resultat

Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby, kalder resultatet for "skuffende" og "ærgerligt", og han mener, at svarene afspejles af, at landbruget har fået ry som en kriseramt branche, og at danskerne er meget optagede af miljøet.

- "Det er klart en dimension, som erhvervet er nødt til at tage med i det politiske arbejde og forklare, hvorfor de nuværende miljøregler ikke virker hensigtsmæssigt," siger Thomas Søby til Ritzau.

For halvanden uge siden mødtes den danske miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V) med EU's miljøkommissær Karmenu Vella i håb om at få lempet forpligtelsen fra den tidligere regering, som lovede at sænke Danmarks ammoniakudledning med 24 pct. frem til 2020.

Eva Kjer Hansen ønsker, at Danmarks reduktion skal være på niveau med EU-gennemsnittet, der er en sænkning på 6 pct. Kommissæren afviste dog anmodningen og henviste til, at Danmark må leve op til det, som en regering har lovet - uanset om regeringen er en anden nu.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE