Topnyheder

Vores svenske naboer vil have en bilfri dag


Stockholms indbyggere får en bilfri dag i september. Foto: Pixabay

Der bliver ingen os og larm fra biler, når der den 19. september afholdes bilfri dag i centrum af Stockholm. Initiativet sker i forbindelse med European Mobility Week, der er en årlig kampagne, som skal promovere mere bæredygtige transportmuligheder. Det skriver thelocal.se.

- "I takt med at byen udvides, bliver vi nødt til at tænke nyt for at øge fremkommeligheden og nå vores klimamål. Vi har fået et nyt styre i Stockholm, og vi presser hårdt på for at opprioritere, at man går, cykler eller bruger offentlig transport," siger Daniel Helldén, medlem af Miljöpartiet de Gröna og leder af Stockholms trafikservice, til thelocal.se.

En bilfra dag er intet krav

Det er ikke et krav, at man afholder en bilfri dag for at være med i European Mobility Week; byerne kan vælge mellem en række grønne tiltag inden for tre hovedområder:

  • en uge med aktiviteter, som har en sammenhæng med det overordnede grønne tema,

  • mindst ét permanent tiltag, som skal øge incitamentet til renere transportalternativer og

  • en bilfri dag.

Nogle byer såsom Stockholm har valgt at deltage på alle tre områder.

- "Ved at lukke vejene for bilerne i en dag, kan vi få en idé om, hvordan vores smukke by ser ud med mindre trafik. Vi håber, at det vil inspirere borgerne i Stockholm til at benytte andre transportmuligheder end bilen," siger Daniel Helldén.

Danmark deltager ikke - endnu

Stockholm deltager sammen med 224 andre byer fordelt over 14 europæiske lande. Hele 166 af byerne ligger i Ungarn. Næstflest har Spanien med 21 byer, mens Sverige har tredjeflest med 12 deltagende byer.

Danmark er som det eneste nordiske land ikke med, idet både Norge, Sverige, Island og Finland deltager. Sidste år medvirkede Aarhus som den eneste danske by, og i 2011 var det Aalborg. I 2012 og 2013 var Danmark heller ikke med.

Man kan dog stadig nå at registrere sig, så det er ikke utænkeligt, at Danmark når at deltage, eller at deltagertallet stiger den kommende tid. European Mobility Week bliver afholdt fra den 16. til 22. september.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE