Topnyheder

Nu har skifergassen ramt boligmarkedet


Et billede fra Wyoming, USA, viser, hvordan omfattende skifergasboringer kan påvirke landskabet. Foto: Bruce Gordon/EcoFlight

En familie i Nordjylland har fået afslag fra banken på at låne penge til drømmehuset. Årsagen er, at det ligger for tæt på Totals prøveboringer i Nordjylland, og banken frygter, at huset derfor bliver for svært at sælge igen i fremtiden. Det skriver TV2/Nord.

- "Vi skulle bare have den sidste godkendelse i banken, men da vi kom ind til møde, gik det op for dem at huset ligger nær skifergasboringen. Nu ville banken alligevel ikke være med," siger Michala Rytman de Lange.

Det nye hus ligger inden for en radius af to kilometer på boringerne, og ser man på eksempler i USA, har flere husstande nær skifergasboringer oplevet forurening af grundvandet og et øget udslip af metangas i luften. For få måneder siden medførte en eksplosion fra en boring, at 20 familier måtte evakueres, og grundenes værdier raslede ned.

V-politiker: Har det dårligt

De borgerlige partier er positivt indstillede over for skifergasboringer i Danmark, men Venstres nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen lyder mindre positiv, da TV2 Nord viser ham mailen med afslaget fra banken.

- "Det har jeg det virkelig dårligt med. Det er jo første gang, at vi ser sort på hvidt, at det er et moment, som spiller ind i låneudmålingen. Mange nordjyder har været skeptiske i lang tid, og nu kan vi altså se at den skepsis også er sivet ind i banklokalet og kreditforeningen," siger Preben Bang Henriksen.

Familien har solgt sit hus og skal være ude om tre uger. Den er fortsat på udkig efter et nyt hus - dog langt væk fra skifergasboringerne.

Holland og New York har netop sagt fra

Skifergas udvindes ved hjælp af den såkaldte fracking-metode, der går ud på at pumpe vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at frigøre gassen. Risikoen er forurening af grundvandet, øget metangasudslip og mindre jordskælv, når spildevandet deponeres i undergrunden.

Den amerikanske stat New York har for nyligt forbudt boringer efter skifergas, og Holland har netop sagt nej til boringer minimum de næste fem år. Flere europæiske lande har enten forbudt det eller overvejer forbud.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE