Topnyheder

Regeringen: Danmark skal være et grønt forbillede


Lars Christian Lilleholt (V) (t.h.), der her ses med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), fastholder, at Danmark skal være et grønt foregangsland. Foto: Jens Astrup

Trods udmeldinger om, at den grønne omstilling skal være mere "realistisk", ønsker regeringspartiet Venstre stadig, at Danmark skal være et foregangsland på klimaområdet. Det skriver Politiken.

- "Det er afgørende, at Danmark fremadrettet er et foregangsland, og at vi lægger os på en position, hvor vi er foran. Det er meget vigtigt for mig, at vi fortsætter den grønne omstilling, men at vi gør det i en fornuftig balance, hvor der også er plads til virksomheder med et højt energiforbrug," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Politiken.

Han henviser til, at den danske energiindustri beskæftiger 56.000 danskere og sidste år eksporterede energiudstyr for mere end 70 mia. kr. Heraf er ca. halvdelen af de 56.000 beskæftiget inden for vindenergi.

Ministeren får ros

Lars Christian Lilleholt uddyber også, hvad Venstre mener med formuleringen en "realistisk" klimapolitik:

- "Det handler for mig om, at vi opstiller mål, der er realistiske og realiserbare, og som vi er i stand til at betale regningen for."

Dansk Industri roser ministeren for sine udtalelser.

- "I DI Energi glæder vi os til at deltage i de kommende etaper med at få lagt rammerne en for dansk energipolitik frem mod 2030, der går hånd i hånd med en ambitiøs og langsigtet europæisk energipolitik. Vi er nemlig helt enige med ministeren i, at "vi har noget ud af at være foregangsland," skriver Troels Ranis, branchedirektør ved DI Energi, i en kommentar til energiwatch.dk.

Skotland fører over Danmark

Ifølge en nylig artikel i The Guardian er Danmark sammen med Sverige og Estland godt på vej til at nå EU-målet om 20 pct. vedvarende energi i 2020 og tilmed overgå det.

Ingen af landene har dog så ambitiøs en målsætning som Skotland, der sidste år fik produceret knap halvdelen af sin el fra vedvarende energikilder, og landet har en målsætning om, at 100 pct. af den skotske el skal produceres fra vedvarende energikilder i 2020. Til sammenligning er Danmarks nuværende ambition i 2020, at 70 pct. skal komme fra vedvarende energi.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE