Topnyheder

Australien vil dræbe to millioner katte


Australien har et stort problem med vilde katte, da de dræber millioner af dyr i naturen. Foto: Sara Golemon

To millioner vilde katte skal aflives, fordi de er en trussel mod det australske økosystem. Sådan lyder planen fra den australske regering, som i løbet af de næste fem år vil opsætte fælder, slippe ræve løs, bruge gift og sporhunde for at fange og dræbe kattene.

Og det er noget af et dilemma, som regeringen står i, for gør den intet ved kattene, vil andre dyrearter blive udryddet. De vilde katte er nemlig jægere i en sådan grad, at de angiveligt har udryddet 27 pattedyr i den australske natur og truer 120 øvrige arter.

- "Vi trækker en streg i sandet i dag og siger, at på vores vagt i vores tid skal der ikke blive udryddet flere dyrearter," siger Australiens miljøminister, Greg Hunt, i et nationalt radiointerview og lover, at aflivningen vil ske så humant som muligt.

Europæerne kom med kattene

Kattene kom til Australien for omtrent 200 år siden sammen med europæiske indvandrere. Det australske økosystem var altså ikke tilpasset kattearten og derfor har den været destruktiv for landets natur.

Den britiske avis The Independent henviser til et estimat, der lyder, at de i alt 20 millioner katte, der er i Australiens natur, hvert døgn dræber 75 millioner dyr. Ved at nedbringe antallet af katte med to millioner vil regeringen kunne skabe naturområder, der er helt fri for kattene.

Historien kan betragtes som en påmindelse til katteejerne om at få steriliseret deres katte. Ligesom i Danmark har australierne også et problem med uhæmmet parring, og derfor lever millioner af katte nu vildt.

Måske ikke den rette løsning

Det er dog ikke sikkert, at masseaflivning er den mest hensigtsmæssige løsning. I en undersøgelse af australske forskere offentliggjort i tidsskriftet Wildlife Research blev det konkluderet, at effekterne af masseaflivning ikke kan påvises.

Faktisk viste det sig, at der i flere områder kom endnu flere katte til, kort tid efter at man havde aflivet en masse i det selvsamme område.

Situationen er dog tilspidset og kalder på en løsning, fordi Australiens natur og biodiversitet lider alvorligt. Ifølge nationens miljøministerium er flere end 1.700 dyrearter og biologiske områder enten truede eller på randen til at blive truet.

Folk er uenige

På dyrevelfærdsmediet The Dodo har flere læsere kommenteret på historien om katteaflivningen, og folk er tydeligvis splittede. Nogle skriver, at der må være alternative løsninger, mens andre har forståelse for projektet, da kattene er en "invasiv art" for den australske natur.

- "Ved I, hvem der skader vores planet og dens skabninger mest? DET GØR MENNESKET! Men hører man om, at mennesket skal slagtes, fordi vi står bag så mange problemer? NEJ! Fang, sterilisér og slip løs igen er en MEGET bedre løsning end MORD!" skriver Angela Ferguson-Giorgio.

Nic Wallin har derimod mere forståelse for regeringens beslutning.

- "Selvfølgelig er det sørgerligt, men det er den eneste mulighed, som regeringen har. De kan ikke bare sterilisere kattene og slippe dem løs igen, for det er alene deres tilstedeværelse, der er årsagen til, at man nu har de problemer. At transportere kattene et andet sted hen, gør det bare til andres problem. Historiens morale? Vær ansvarlig med hensyn til dine kæledyr, ellers er den eneste skyldige dig," skriver han.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

Hvad mener du? Bør Australiens regering finde en anden løsning på problemet, eller er der ingen alternativer?