Topnyheder

Forsker: Det er uetisk at spise dyr

At spise kød fra industrilignende opdræt er uetisk, lyder det fra en professor. Her ses flere døde svin smidt ud som affald. Foto: Waterkeeper Alliance/flickr

Vi kan hævde nok så meget, at vi er øverst i fødekæden og derfor har krav på vores bøf, men vi kan ikke komme udenom, at det er uetisk at spise dyr, som er opfostret under industrilignende forhold i landbruget, der tilsidesætter dyrevelfærden.

Sådan lyder budskabet fra dr. Bernice Bovenkerk, der er filosof, dyreetiker og adjunkt ved Wageningen University i Holland til nyhedsmediet abc.net.au.

Bernice Bovenkerk deltog ved en konference i Australien om dyreetik, som blev afholdt fra den 12. til 15. juli af Australian Centre and the Human Rights and Animal Ethics Research Network.

Det er et dilemma

- "Jeg tror, at der var nogenlunde konsensus ved denne konference om, at det er uetisk at spise dyr," siger hun, men tilføjer også, at vi befinder os i et dilemma.

- "Det er meget svært i vores nuværende situation, for der er så mange mennesker i verden, at hvis man vil producere kød til alle, så er det nødvendigt at bruge en masse dyr, og det er kun effektivt i industrilignende landbrug. Hvis man kunne have små familielandbrug, og dyr blev opdrættet dér under gode forhold, og man så dræber dem senere i livet, vil det måske være okay at spise dem, men det er bare ikke noget, som er muligt i nutidens samfund," siger hun.

Bernice Bovenkerk nævner, at et nutidigt alternativ kan findes i en vegansk diæt, mens et fremtidigt alternativ kan være in vitro-kød - altså kød dyrket i et laboratorium ved hjælp af stamceller.

Forslag: Fremavl dyr med nedsat smerteopfattelse

Et andet forslag kom i 2010 fra den amerikanske filosof Adam Shriver, som i en klumme i New York Times foreslog muligheden for ved hjælp af neurokirurgi at "slukke" for den del af produktionsdyrenes hjerne, som registrerer smerte.

Bernice Bovenkerk mener dog ikke, at det løser problemerne med manglende dyrevelfærd i industrien.

- "Velfærd består af mange ting - ikke kun smerte eller at undgå smerte. Den består også i at have gode oplevelser, blandt andet at dyrene har mulighed for en opførsel, der stemmer overens med deres natur, at være sammen med artsfæller, og så er spørgsmålet, hvad der egentlig er et godt liv for dyr? Det handler ikke bare om at leve uden smerte," siger hun.

En stor del af Bernice Bovenkerks forskning og udgivelser omhandler dyrevelfærd og etik samt udfordringerne i at kunne brødføde verdensbefolkningen. Hun har blandt andet vundet en pris fra Netherlands Research School of Practical Philosophy for sin ph.d.-afhandling "The Biotechnology Debate. Democracy in the face of intractable disagreement".

Afhandlingen handler om, hvordan man i et demokrati kan forholde sig til moderne bioteknologi, der ændrer på dyr, planter og mikroorganismer for at tilpasse dem menneskets behov.

Også dansk kritik om kødvanerne

Forleden rettede den danske bioetiker Mickey Gjerris i et interview med Dyrenes Beskyttelse en lignende kritik mod danskernes kødforbrug.

- "Det er jo egentlig bizart, at vi går rundt og siger, at vi er enormt reflekterede og nogle af de højest uddannede mennesker i verden, men det, der ligger på tallerkenen foran os, det lukker vi øjnene for i stedet for at se virkeligheden i øjnenen," sagde han.

Mickey Gjerris kritiserede også produktionsformen, hvor dyr i konventionelt landbrug bl.a. ofte holdes indenfor hele deres liv, hvilket han kaldte for "absurd".

- "Det er skamløst, at vi har bildt os selv ind, at det er en fornuftig måde at gøre det på."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk