Topnyheder

Ny rapport: Den globale opvarmning er i fuld gang


Mængden af is på Arkits svinder ind år for år. Foto: Gerard Van der Leun/flickr

Konklusionerne i en ny rapport modsiger på flere områder skeptikerne, som benægter, at den globale opvarmning er i gang.

Den årlige rapport fra US National Oceanic and Atmospheric Administration's (Noaa) om klimaets tilstand - State of the Climate 2014 - viser, at den globale opvarmning er i fuld gang; 2014 blev et rekordår med hensyn til stigende vandstand og høje temperaturer i havet og på land.

- "Denne rapport repræsenterer data fra hele verden fra hundredevis af forskere og giver os et billede af, hvad der skete i 2014. De forskellige indikationer viser os, hvordan klimaet ændrer sig - ikke kun med hensyn til temperaturen, men helt fra bunden af havet til den ydre atmosfære," siger Thomas R. Karl, leder af Noaa National Centers for Environmental Information.

Vi har skubbet opvarmningen i gang

Ifølge Greg Johnson, oceanograf ved Noaas Pacific Marine Environmental Laboratory, skal man betragte den globale opvarmning, som var den et godstog.

- "Det tager et stort skub at sætte den i gang, men nu er den i bevægelse, og den vil blive ved med at bevæge sig længe efter, at vi har skubbet den," siger han ifølge businessgreen.com.

Blandt hovedpunkterne nævnes der i rapporten, at:

  • Mængden af CO2 fortsætter med at stige og er på et rekordhøjt niveau: fra 354 ppm (partikler per million) i 1990 til 397 ppm i 2014. I begyndelsen af 1960'erne steg mængden af CO2 ca. 0,6 ppm om året. I de seneste 10 år er den steget med 2 ppm om året. Siden midten af 1800-tallet er koncentrationen af CO2 steget med 40 pct.

Mængden af CO2 i luften er rekordhøjt. Grafik: State of the Climate 2014, Noaa

  • Temperaturen på land og i havet har aldrig været målt højere. Fire internationale målinger når uafhængigt af hinanden frem til samme konklusion: 2014 var gennemsnitligt det varmeste år på landjorden, siden registreringerne begyndte i midten af 1800-tallet.

Temperaturen på land og i havet var rekordhøjt i 2014. Grafik: State of the Climate 2014, Noaa

  • Havets vandstand har aldrig været målt højere, siden målingerne blev påbegyndt i 1880. Forskerne skriver, at havet er steget det seneste århundrede, men at stigningen er accellereret de seneste årtier. Stigende vandstand er ikke kun et problem for kystbyer verden over; det har også en selvforstærkende effekt, idet havet absorberer varme, og de enorme isskjolde smelter hurtigere, når de er omgivet af varmere vand end varmere luft.

Havet er steget næsten 80 mm i forhold til gennemsnittet i 1993. Grafik: State of the Climate 2014, Noaa

  • Der var 91 cykloner i 2014 - ni flere end gennemsnittet på 82 i perioden 1981 til 2010.

  • Arktis gennemgik i 2014 sit fjerdevarmeste år, siden målingerne begyndte i begyndelsen af det 20. århundrede. Sneen begyndte at smelte 20-30 dage før gennemsnittet i perioden 1998 til 2010.

  • Til gengæld oplevede Antarktis køligere temperaturerer i visse egne, som udlignede, at det i andre områder havde højere temperaturer. Det betød, at Antarktis' ismængde faktisk voksede i 2014. Guy Williams, ekspert i havis ved the Antarctic Climate and Ecosystem CRC, University of Tasmania, forklarede dog i en artikel sidste år, at Antarktis' udvidelse ikke udelukker, at den globale opvarmning finder sted. Selvom forskningen stadig mangler at besvare visse spørgsmål vedrørende Antarktis, forklarede han, at den globale opvarmning og dertilhørende ændringer i klimaet faktisk har "skubbet" vestenvinden sydpå mod Antarktis, hvilket dermed har gjort visse områder dér køligere.

413 forskere har bidraget med data

Rapporten er baseret på materialer fra 413 forskere i 58 lande, og den er peer-reviewed - altså gennemlæst og godkendt af udenforstående forskere, som beskæftiger sig inden for samme felt.

En nylig analyse af forskningshjemmesiden New Scientist viste, at den globale opvarmning har nået et punkt, hvor vi næsten med sikkerhed vil opleve, at havet stiger med omtrent fem meter, uanset hvad vi gør ved vores udledning af drivhusgasser.

Flere forskere finder det mere eller mindre sikkert, at havet vil stige mindst én meter de næste 85 år, hvilket vil påvirke flere kystområder, bl.a. i Danmark.