Topnyheder

Holland skrotter skifergas - det er for usikkert


Medlemmer af Europaparlementet demonstrerer med miljøaktivister mod fracking. Foto: GreensEFA/flickr

Efter to års undersøgelser om økonomiske omkostninger og miljømæssige konsekvenser ved udvinding af skifergas har Hollands økonomiminister, Henk Kamp, besluttet at bremse al skifergasaktivitet i mindst fem år. Det skriver dr.dk.

Forbuddet berører både efterforskning af skifergas i undergrunden og udvindingen. Ifølge ministeren skyldes beslutningen, at der er stor usikkerhed om effekten af boringerne.

Den hollandske beslutning har dog ikke fået de danske politikere til at ændre holdning til skifergasboringerne i Nordjylland.

- "Som udgangspunkt står vi jo ved vores aftaler her i Danmark. Hvis det viser sig - på trods af den aftale - at der er nogle miljømæssige konsekvenser, vi ikke var klar over, så vil jeg da anbefale, at den aftale øjeblikkeligt brydes. Men det fordrer, at eksperterne i Miljøstyrelsen råber vagt i gevær - og det har jeg ikke hørt endnu, siger Venstres folketingsmedlen Preben Bang Henriksen til dr.dk

Skotland og Frankrig har i forvejen forbudt skifergasboringer.

Storbritannien undersøger konsekvenserne

I Storbritannien lød en nylig analyse af en arbejdsgruppe finansieret af industrien selv, at man på nuværende tidspunkt bør undgå at pumpe spildevandet fra boringerne ned i undergrunden, da det har vist sig at medføre jordskælv.

Arbejdsgruppen vurderer dog også, at selve frackingmetoden kan være sikker - men kun hvis der strammes op på flere områder i forbindelse med boringerne i forhold til den nuværende praksis. Boringerne efter skifergas foregår ved hjælp af fracking, hvor der pumpes store mængder vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at frigøre gassen. Selve spildevandet fra boringerne bliver også efterfølgende pumpet ned i undergrunden.

Gruppen vil heller ikke endnu konkludere, om boringer efter skifergas er en god idé for Storbritannien; hertil mangler stadig yderligere undersøgelser, lyder det fra lederen af arbejdsgruppen, Lord Smith.

Han gør det klart, at gruppen er klar til at anbefale et forbud, hvis den finder, at skifergasboringerne leder til et øget udslip af drivhusgasser - visse boreområder i USA har oplevet en øget metangasforurening.

Den endelige rapport fra arbejdsgruppen foreligger i begyndelsen af næste år.

New York har forbudt skifergas

For godt to uger siden blev skifergasboringer også officielt bandlyst i den amerikanske stat New York.

Beslutningen var baseret på en over 2.000 sider lang rapport, der konkluderede, at boringerne ikke var miljømæssigt eller sundhedsmæssigt sikre, og at den øgede trafik nær borestederne ville medføre store skader på infrastrukturen.

Skifergas er blevet en stor industri i USA, men der har været konsekvenser; bl.a. forurening af drikkevandet, øget metangasudledning, og for nyligt medførte en eksplosion ved en borebrønd i Texas, at 20 familier måtte evakueres.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE