Topnyheder

Nyt studie: Kun fire forskere nægter, at mennesket står bag klimaforandringerne


99,99 pct. af klimastudier fra 2013-2014 anerkender global opvarmning og menneskets ansvar. Foto: piblet/flickr

I 2013 viste en gennemgang af knap 12.000 klimastudier, at forskerne i 97 pct. af studierne konkluderede, at mennesket står bag klimaforandringerne.

En frisk analyse af endnu nyere klimaforskning viser imidlertid, at de 97 pct. er et forældet tal; det er faktisk endnu flere forskere, der nu mener, at klimaforandringerne er et faktum, og at mennesket bærer ansvaret. Helt nøjagtig 99,994 pct. Det skriver TakePart.com.

Kun 0,006 pct. benægter det

Bag undersøgelsen står James L. Powell, der er leder af USA's National Physical Sciences Consortium. Han har brugt syv måneder på at gennemgå resuméerne af 24.210 peer-reviewed studier fra 2013 til 2014 (peer-reviewed betyder, at andre forskere har godkendt studiet).

- "De 97 pct. er forkert. Punktum. Se på det på denne måde: Hvis nogen siger, at 97 pct. af studier udgivet af klimaforskere accepterer, at mennesket står bag den globale opvarming, så er det naturligt at drage konklusionen, at 3 pct. benægter det. Men jeg fandt frem til, at det kun er 0,006 pct., der benægter det," siger James L. Powell.

Bag de godt 24.000 studier, som han gennemgik, stod i alt 69.406 forskere. Ud af dem var det blot fire forskere bag sammenlagt fem studier, der nægtede, at mennesket står bag klimaforandringerne.

Det betyder, at for hver 17.352 forskere, som konkluderer, at mennesket er hovedårsagen, er der én forsker, som er uenig.

Forskerne er praktisk talt enige

James L. Powell mener, at hans undersøgelse er vigtig, for at den klimaskeptiske debat kan blive et overstået kapitel, så vi kan komme videre i vores bestræbelser på at forhindre yderligere klimaforandringer.

- "Forskere bag udgivede studier er praktisk talt enige: Menneskeskabt global opvarmning er et faktum," siger han.

Powells nye studie er endnu ikke peer-reviewed, men han har sendt det til et peer-reviewed tidsskrift med henblik på udgivelse denne sommer.

Powell har også lavet en optælling tidligere

Den tidligere konsensus på 97 pct. var en gennemgang af ældre studier; fra 1991 til 2011, som indeholdt termerne "global warming" og "global climate change". Det var et forskerhold for hjemmesiden ScepticalScience, der stod bag analysen.

James L. Powell har også selv foretaget en tidligere gennemgang, da han i 2012 vurderede 13.950 peer-reviewed klimastudier udgivet i perioden 1991 til 2012. Dengang fandt han, at blot 24 studier benægtede, at den globale opvarmning findes, eller at mennesket skulle stå bag; 0,2 pct.

James L. Powell præsenterer desuden videnskabelige beviser for de menneskeskabte klimaforandringer i denne video (obs: videoen er fra 2012, så visse data kan være forældede):

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE