Topnyheder

Video: Ny elefantulykke i cirkus


Forleden var det tre cirkuselefanter, der ved stranden i Karrebæksminde løb ophidsede rundt blandt flere tusinde tilskuere og skadede en parkeret bil.

Nu er det et cirkus i Hviderusland, som danner ramme om en ulykkelig episode med en elefant.

Under en forestilling skulle en elefant stå på en omtrent to meter høj pyramide af skamler stablet oven på hinanden, men det gik galt, da tårnet af skamler vaklede. Elefanten mistede fodfæste og faldt på siden ned i arenaen og undgik kun lige akkurat at ramme tilskuerne på de forreste rækker. (Se video fra ulykken øverst i artiklen).

Videoptagelser inde fra salen viser, hvordan andre elefanter i arenaen går hen mod den tilskadekomne elefant og står ved den, mens den forsøger at komme på fode igen.

Ifølge mediet TheDodo.com, der citerer et hviderussisk medie, pådrog elefanten sig skader, men "vil trods sine skader blive tvunget til at optræde i cirkusset igen".

I slutningen af nedenstående video kan man se de øvrige elefanter blive stående ved deres artsfælle, mens den forsøger at komme på fode igen.

Episoderne i Karrebæksminde og Hviderusland er blot et par tilføjelser til rækken af nylige episoder med cirkuselefanter.

I midten af juni stak Cirkus Dannebrogs elefant Ramboline af, da cirkusset befandt sig i Svenstrup syd for Aalborg, og få dage tidligere var en elefant stukket af fra et cirkus i Tyskland og slog en 65-årig mand ihjel.

- "Elefanterne er i forvejen stressede over de forhold, som de holdes under i omrejsende cirkus. Når de så udsættes for uvant optræden som badningen med hundredevis af tilskuere, biler mv., så reagerer de som de vilde dyr, de er," siger Yvonne Johansen, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse, om situationen i Karrebæksminde og elefanternes generelle tilstand som cirkuselefanter.

Underskriftsindsamling i gang for et forbud

Dyrenes Beskyttelse har gennem nogle måneder haft en underskriftsindsamling i gang, der vil forbyde brugen af vilde dyr i cirkusser - også Det Dyreetiske Råd ønsker et forbud.

Bolivia, Peru, Colombia, Paraguay, Grækenland, Holland, Cypern, Slovenien og Malta har forbudt brugen af vilde dyr i cirkusser - nogle af landene har forbudt al brug af dyr - men i Danmark er det stadig tilladt at bruge visse vilde dyr såsom elefanter "på grund af traditioner". Med vilde dyr menes dyr, der ikke normalt er domesticerede i det pågældende land.

- "Selv med det bedste intentioner er det umuligt at give vilde dyr bare et minimum af velfærd i cirkuslignende omgivelser," siger Jenny Berengueras fra den spanske dyreværnsorganisation Faada.

ANNONCE