Topnyheder

Læder dyrket i laboratorier skal erstatte den ægte vare


Modern Meadow arbejder på at fremstille læder ved at dyrke celler fra dyr. OBS: Billedet er ikke af Modern Meadows arbejde, men et forskningsfoto fra en anden sammenhæng. Foto: World Bank

Fremtidens læder kommer måske ikke fra køer eller andre læderimiterede materialer, men fra et laboratorium.

Ifølge The Guardian arbejder firmaet Modern Meadow nemlig på at fremstille en form for læder, som egentlig er ægte nok - og så alligevel ikke. Forskerne forsøger at bruge celler og væv fra dyr til at fremstille en lædererstatning. Og det er gode nyheder for både dyrene, forbrugerne og klimaet.

Det kræver nemlig enorme kvægflokke at følge med efterspørgslen på læder, som er støt stigende. Men bestanden af kvæg i USA er faldet de seneste årtier, og det kan være med til at presse prisen på ægte læder op.

Derudover har dyreværnsorganisationen Peta afsløret horrible forhold for hunde i Kina, der bures inde og dræbes udelukkende for at bruges til fremstillingen af læder.

Og så er der klimaproblemet, i og med at der er stor CO2-udledning i al produktion, der indebærer arealer og foder til dyr.

Syntetisk PVC-læder har også været udskældt for at kunne indeholde giftstoffer. Ifølge Charles Margulis fra Center for Environmental Health har man fundet spor af stoffer, der både er mistænkt for at være kræftfremkaldende og for at bidrage til den globale opvarmning.

- "I 2014 testede vi syntetisk læder, og fandt bly i omtrent hver femte produkt," siger Charles Margulis.

Modern Meadows forskning overkommer ikke blot de ovenstående problemer; firmaets læder bliver også biologisk nedbrydelig, og det vil være muligt at moderere produktet, så man undgår de fejl, der kan være i ægte læder såsom ar, farveforskelle o.lign. Derudover kan forskerne udvikle særlige lædertyper, der er vandafvisende, ekstra holdbare og har varierende strækkeevne.

Modern Meadows plan er, at det kan udsende sine første prøver af det laboratoriedyrkede læder i et mindre omfang næste år.

Om det bliver en kommerciel succes er dog mere uvist. Ifølge UK Leather Federation er forbrugerne førhen blevet snydt af firmaer, der har vildledt om syntetisk læder, og det kan gøre forbrugerne skeptiske over for nye typer af imiteret læder.

Ifølge Ben Wurgaft, historiker ved det prestigefyldte universitet MIT, bliver det altafgørende for Modern Meadow at komme hurtigt ind på modemarkedet og være i stand til at følge med en eventuel efterspørgsel. Moden skifter nemlig hurtigt, og Modern Meadows produkt kan hurtigt ryge i glemslen.

Modern Meadow arbejder også på at fremstille kød ved at dyrke celler fra dyr i laboratorier. Firmaet skriver på sin hjemmeside, at det arbejder på produkter, der sikrer, at ingen dyr slagtes, og at der bruges "meget mindre" arealer, vand, energi og kemikalier i vareproduktionen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE