Topnyheder

Dansk tænketank: Der er godt og dårligt nyt for Jorden


John LeGear at TimComm com-compressed_edited.jpg

Verdens største CO2-udleder, Kina, har de seneste år foretaget en grøn drejning, og det er en af åsagerne til, at der nu er håb om, at verdens nationer vil kunne indgå en minimumaftale ved klimatopmødet i Paris, COP21, sidst på året.

Problemet er blot, at en minimumaftale ikke er nok til at holde temperaturstigningen på under de to grader, som flere forskere har sat som maksimumgrænsen, hvis vi vil undgå alt for omfattende klimakatastrofer.

Sådan lyder det fra den grønne tænketank Concito, der har gennemgået de klimaløfter, som en række nationer allerede nu har afgivet forud for COP21. Status er, at lande, der står for knap 60 pct. af verdens samlede drivhusgasudledninger, har meldt deres målsætninger ud i offentligheden - målsætninger, som landene er villige til at lade indgå i en klimaaftale i Paris.

  • Læs også: Nyder du hedebølgen? Flere er på vej

- "Især Kinas udmeldinger er værd at bide mærke i. Kina har tidligere i år udmeldt mål om at toppe CO2-udledninger omkring 2030, men har nu skærpet målsætningen ved at understrege at de vil gøre hvad de kan for at dette sker før 2030," skriver Christian Ibsen og Jarl Krausing, hhv. direktør for og chefkonsulent ved Concito.

De fremhæver det som positivt, at Kinas styre har fremsat et mål om, at 20 pct. af den primære energi skal produceres af vedvarende kilder i 2030. Derudover vil det genetablere skov svarende til to gange Englands samlede areal, og det vil stifte en fond, der skal understøtte samarbejdet mellem udviklingslandene på klimaområdet.

For et land som Kina, der længe har opponeret mod grønne initiativer, er det nye toner - men Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag.

- "Vi kunne alle have ønsket, at Kina havde meldt mere ambitiøst ud. Analyser viser, at Kina vil kunne toppe sine CO2-udledninger allerede omkring 2027, men at Kinas samlede udledninger af drivhusgasser dog fortsat vil vokse, selv om CO2-udledninger topper. Dette sker, fordi der i Kina ikke er taget tilstrækkeligt hånd om bl.a. metan- og HFC-gasser," skriver Christian Ibsen og Jarl Krausing.

Landenes målsætninger er da heller ikke nok, hvis man vil begrænse den globale opvarmning til under to grader celsius.

- "Selv hvis alle landenes nuværende målsætninger bliver gennemført til punkt og prikke, vil vi opleve mere end tre graders global opvarmning med meget alvorlige følger for mennesker og miljø – især i de fattigste og mest sårbare lande i verden," skriver de og henviser til, at 2014 var det varmeste registrerede år i moderne tid, og at maj 2015 var den varmeste maj.

- "I det lys skal der en meget større international indsats til. Men omfanget og niveauet af de udmeldinger, der er kommet fra især verdens store økonomier, lover godt for en klimaaftale i Paris til december," skriver de og understreger, at det er vigtigt, at Danmark fastholder et stort engagement i klimaforhandlingerne.

- "Der er ikke plads til at ryste på hånden."

Concito blev stiftet i september 2008 og består af godt 100 virksomheder, forskere, almindelige civile og organisationer. Tænketanken samarbejder desuden med internationale tænketanke som World Resources Institute fra USA og European Climate Foundation i Haag.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE