Topnyheder

EU tilslutter sig kampen mod illegal dyrehandel


EU slutter sig officielt til Cites-konventionen. Foto: Catherine J. Hibbard/USFWS

EU slutter sig til Cites - en konvention med formålet at beskytte truede dyr og planter. Det meddeler Europa-Kommissionen i en pressemeddelelse onsdag.

- "Cites er det bedste modsvar, som det internationale samfund har i kampen mod de kriminelle, der handler med dyr, og deres ulovlige, ubæredygtige handel," siger Karmenu Vella, EU-kommissær for miljø, fiskeri og maritime forhold.

Ved at tilslutte sig Cites-konventionen får EU mulighed for at sanktionere mod parter, som ikke opfylder en række krav i beskyttelsen af naturen og vildtlivet - eksempelvis ved at kunne indføre et handelsboykot.

Den illegale handel med dyr og vildt er steget markant de senere år og er nu den fjerdestørste illegale industri i verden kun overgået af handlen med stoffer, våben og mennesker.

Ifølge EU blev over 20.000 elefanter og 1.200 næsehorn dræbt i 2014, og deres bestande falder fortsat. Også hajer, tigre, menneskeaber, skildpadder, pangoliner, koraller og tømmer fra troperne bliver handlet illegalt, og efterspørgslen er stigende.

Samtlige EU-lande har i forvejen tilsluttet sig Cites-konventionen, og EU har støttet den økonomisk. Efter konventionens oprindelige udformning fra 1973 var det dog kun stater, der kunne tilslutte sig den, hvilket blev ændret i slutningen af 2013.

Godt et år senere godkendte Europa-Parlamentet så, at EU som union skulle slutte sig til konventionen, hvilket altså nu er blevet officielt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE