Topnyheder

Nyder du hedebølgen? Flere er på vej


Vi kan se frem til flere hedebølger i Europa på grund af klimaforandringerne. Foto: Paul Asman & Jill Lenoble/flickr

Flere europæiske lande gennemgår lige nu en hedebølge, og London har haft sin varmeste julidag nogensinde registreret. Ifølge forskere kan vi forvente markant flere af sådanne hedebølger i Europa i fremtiden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En række klimaforskere og meteorologer har i en ny undersøgelse konkluderet, at det er "næsten sikkert", at klimaforandringerne vil øge muligheden for flere hedebølger i Europa. En hedebølger er defingeret som "usædvanligt" varmt vejr tre dage i træk.

I den hollandske by De Bilt ville en hedebølge, som den der netop har fundet sted, normalt finde sted én gang hvert 30. år i 1900-tallet - det vil i fremtiden sandsynligvis være én gang hvert 3,5 år.

Den hedebølge, som den tyske by Mannhein gennemgik i sidste uge, ville være sket én gang i 1900-tallet, men fremover vil den kunne hænde hvert 15. år.

- "Vi er på vej mod nye tilstande, som vil blive normen," siger Maarten Van Aalst, leder af Røde Kors' Red Crescent Climate Center.

Analysen har taget udgangspunkt i fem europæiske byer. Det er en del af World Weather Attribution-programmet, som Climate Central står bag - en amerikanskbaseret organisation for videnskabelig journalistik, som støttes af forskere fra bl.a. Oxford University, the Royal Netherlands Meteorological Institute and van Aalst's Climate Center.

Hollands Central Bureau of Statistics forudser, at der i fremtiden 200 flere dødsfald i landet ugentligt under en hedebølge - en stigning på 10 pct. i forhold til nu.

Med flere hedebølger følger også risikoen for problemer med høsten og et stigende antal skovbrande.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE