Topnyheder

Lektor om vores kødvaner: Det er sølle af os, at vi ikke giver levende væsener et ordentligt liv


Det er "bizart", at landbruget spærrer dyr inde hele deres liv, mener en professor i bioetik. Foto: Pixabay

Danskerne lukker øjnene for kødet på deres tallerken og nedprioriterer gerne dyrevelfærd til fordel for en ny telefon eller andet, som vi mener at have behov for.

Sådan lyder det fra Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Københavns Universitet, i et interview til Dyrenes Beskyttelses medlemsblad, Dyrevennen.

- "Det er jo egentlig bizart, at vi går rundt og siger, at vi er enormt reflekterede og nogle af de højest uddannede mennesker i verden, men det, der ligger på tallerkenen foran os, det lukker vi øjnene for i stedet for at se virkeligheden i øjnenen," siger han og tilføjer, at der ikke findes en acceptabel undskyldning for den ligegyldighed.

- "Det er ikke etisk okay fordi et eller andet. Nej, det er bare sølle af os, at vi ikke vælger at give de levende væsener omkring os et ordentligt liv, når vi har muligheden."

Mickey Gjerris kritiserer også selve produktionsformen, hvor dyr i konventionelt landbrug ofte holdes indenfor hele deres liv, hvilket han kalder for "absurd".

- "Det er skamløst, at vi har bildt os selv ind, at det er en fornuftig måde at gøre det på," siger han og minder om, at hvert enkelt dyr også har værdi.

- "Jeg kan ikke bare behandle dyret, så det tjener mig eller andre mennesker. Jeg skal også behandle det, så det tjener dyret - det har dyret krav på."

Dyr bør leve i omgivelser, der er naturlige for dem, mener professor i bioetik Mickey Gjerris. Foto: Pixabay

Han mener, at vores ukritiske tilgang til vores kødforbrug skyldes, at vi ikke konfronteres med de dyr, som vi spiser. Langt det meste af produktionen er gemt væk, og dermed indser vi ikke, at der er et individ i hvert eneste dyr, der slagtes.

Derfor er vi ifølge ham nødt til at tage ud og se dyrene; hvordan de lever og har det.

Og det skal være i dyrets naturlige omgivelser - ikke indespærret bag tremmer i en stald, hvor det er begrænset i at udfolde sig. Der er nemlig stor forskel på dyrets opførsel, alt efter om det er spærret inde i en aflukket stald på et betongulv, eller om det får lov at gå udenfor og blive stimlueret.

Pas på MRSA

Desværre er der truslen om den resistente bakterie MRSA, der har inficeret ca. 70 pct. af alle danske svinestalde - en risiko, som man skal være opmærksom på, hvis man vil besøge et landbrug med svin, idet den kan smitte mennesker og gøre senere behandlinger med antibiotika særdeles problematisk.

I sidste ende er det op til os at afgøre, om dyrene skal have det godt eller skidt, mens de lever. Det afhænger af, at vi begynder at indse, at dyr er individer, og at vi formår at etablere en form for empatisk bånd til dem.

- "Håbet er, at man vil kunne få folk til at føle en vis glæde ved at spise kød fra dyr, der har haft det godt," siger Mickey Gjerris.

- "Grundlæggende handler det om at kunne købe kød, du ikke behøver have dårlig samvittighed over eller lukke øjnene for."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek