Topnyheder

EU-chef: Der er ingen plan B. Vi SKAL nå en ambitiøs klimaaftale i Paris


Der er ingen plan B, hvis landene ikke opnår enighed om en klimaaftale i Paris. Foto: European Union 2014 - European Parliament/flickr

Klimatopmødet i Paris til vinter - COP21 - er sidste udkald, hvis vi skal løse problemet med klimaforandringerne. Der er ikke flere muligheder.

Så konsekvent lyder det fra EU's klima- og energikommissær, Miguel Cañete, i et interview med den britiske avis The Guardian.

- "Der kommer ikke noget bagefter (hvis en aftale i Paris fejler). Det her er ikke bare løbende FN-forhandlinger. Paris er afslutningen," siger han og tilføjer, at EU vil afvise enhver form for aftale, der ikke er ambitiøs nok.

- "For os er det meget vigtigt at opnå en aftale - men ikke bare en hvilken som helst aftale," siger Miguel Cañete.

Det går imidlertid langsomt med forberedelserne; der resterer 10 officielle forhandlingsdage inden topmødet, og man er ikke nået langt nok med det skriftlige udkast, der skal danne grundlag for forhandlingerne.

- "Jeg er bekymret. Vi er ved at løbe tør for forhandlingsdage," siger han.

Alligevel er han nogenlunde overbevist om, at landene i sidste ende opnår en tilstrækkeligt ambitiøs aftale. Selv er han "85 procent sikker" på, at der vil blive opnået en "historisk aftale" i Paris.

- "Der er politisk goodwill."

Miguel Cañete skal lede forhandlingerne for de 28 EU-lande, men hvert land vil være repræsenteret af delegationer.

Det forventes, at kun de færreste lande vil være repræsenteret af statslederen - i de fleste tilfælde vil der være tale om andre ministre fra regeringen, og Miguel Cañete understreger vigtigheden i, at statslederen har instrueret den pågældende minister om at indgå en ambitiøs plan - og at man er villig til at være fleksibel for at opnå en sådan aftale. De udsendte ministre må ikke føle sig bundet af en stram uambitiøs linje fra deres regeringer, siger han.

Det er ifølge ham nødvendigt, at de rigere nationer aftaler at støtte udviklingslandene økonomisk; både med den grønne omstilling og beskyttelsen mod de igangværende klimaforandringer, der kan medføre oversvømmelser, hedebølger og tørke.

En klimaaftale afhænger af, at samtlige 196 nationer bliver enige.

Miguel Cañete var et kontroversielt valg til posten sidste år. Han er tidligere spansk landbrugsminister og har været bestyrelsesformand for firmaet Petrolifera Ducar S.L., som tanker olie på skibe til havs.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE