Topnyheder

Vindmøller på broer kan blive en ny energikilde


En illustration viser, hvordan vindmøller kan bygges ind i broer. Illustration: José Antonio Peñas/Sinc

Fremtidens broer kan være udstyret med gigantiske vindmøller.

Spanske og britiske forskere har nemlig ved hjælp af modelberegninger fundet ud af, hvor meget energi der rent faktisk kan skabes, hvis man bygger vindmøller som en del af broerne og udnytter den kraftige vind, der dannes mellem bropillerne. Det skriver agenciasinc.es.

Forskerne har vurderet effekten af vindmøller i forskellige størrelser og foreslår en mellemstor mølle som den mest optimale løsning, da den vil være mere stabil på længere sigt end de største simulerede modeller.

I beregningerne har forskerne taget udgangspunkt i broen over Juncal-viadukten på De Kanariske Øer. De vurderer, at ved bygge to mellemstore vindmøller mellem bropillerne vil den samlede elproduktion være på 0,5 MW.

Ifølge en af forskerne bag projektet - Oscar Soto - vil det svare til en besparelse i CO2-udledningen på 140 tons CO2 om året, hvilket er det gennemsnitlige energiforbrug i 450-500 hjem, og som vil kræve 7.200 træer at optage og omdanne til ilt.

Studiet er blevet publiceret i tidsskriftet Renewable and Sustainable Energy Reviews og vil indgå i projektet Painper, som er et initiativ, der undersøger, hvordan sådanne installationer i praksis kan indgå i offentlige bygningsanlæg.

Tekst: Henrik Hindby Koszyczarek

Illustration: José Antonio Peñas/Sinc

ANNONCE