Topnyheder

Hawaii forbyder plastikposer


Plastikaffald er et globalt miljøproblem. Foto: Zainub Razvi/flickr

Som den første amerikanske stat har Hawaii indført et totalt forbud mod salget af plastikposer i supermarkeder. Det skriver Huffington Post.

Beslutningen er faktisk ikke truffet af statens politikere, men af de forskellige byråd i østaten, som var enige om forbuddet.

Forbuddet dækker over plastikposer, der udleveres ved kassen i supermarkedet, lavet af et ikke-nedbrydeligt materiale, og som ikke er designet til at kunne blive brugt flere gange; dvs. poser, som ikke er lavet af vaskbart eller ekstra holdbart materiale.

BagIn-Line-compressed.jpg

Forbuddet indbefatter ikke plastikposer, som eksempelvis pakkes om grøntvarer, kødprodukter o.lign. Bionedbrydelige plastikposer er heller ikke forbudt.

Plastikposer er et enormt affaldsproblem verden over og er en af de største affaldstyper, som findes i havet. Ifølge tidsskriftet Science ender mellem fire og 12 millioner ton plastik hvert år i havet. Kina er langt den største synder, når det kommer til at smide plastikaffald i naturen; indbyggerne smed over 2,2 mia kg. plastik i havet i 2010.

Vores affald dræber millioner af dyr

Dyre- og miljøorganisationer vurderer, at der hvert år dræbes over én million dyr på grund af menneskets affald, som kvæler eller ophober sig i dyrene og giver forstoppelse.

Derudover skader vi muligvis os selv, idet plastikaffaldet langsomt bliver nedbrudt til mikroplastik, som havner i fødekæden og i sidste ende i maven på os. En undersøgelse i Skotland viste, at der var plastikstykker i 83 pct. af de undersøgte jomfruhummeres maver.

Mikroplastik er en relativt ny problemstilling for forskerne, så skadespåvirkningen er ikke klarlagt, og det er blandt andet forskere hos DTU ved at undersøge nærmere. Der er dog mistanke om, at mikroplastikken ophober sig i vores krop og afgiver giftige stoffer, blandt andet fordi den i havet faktisk opsamler og absorberer en række miljøgifte.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE