Topnyheder

Hvad drømmer rotter om? Forskere mener at have svaret


rat-379119_640_edited.jpg

I et nyt studie, der er publiceret online på eLife, har forskere ikke blot sandsynliggjort, at rotter drømmer - de har sågar belyst, hvad indholdet af drømmen kan være.

- "Hvad vi har fundet frem til er, at rotter lader til at simulere deres fremtid," siger dr. Hugo Spiers, studiets ledende forsker og neuroforsker med speciale i adfærd ved University College London (UCL), til Daily Mail.

I forbindelse med studiet placerede forskere fra UCL fire rotter i bunden af en T-formet løbebane. Øverst til højre på den tværgående del af banen - det, der svarer til den vandrette streg i T'et - var der placeret en godbid, men rotterne kunne ikke komme hen til den, fordi et gitter var i vejen.

Rotterne fik dog lov til at rende rundt og orientere sig i det øvrige område, før de blev fjernet fra T-banen for at sove. Undervejs målte 50 elektroder aktiviteten i rotternes hippocampus - hjernecentret, der er ansvarligt for indlæring og hukommelse. På den måde kunne forskerne se, at der var en aktivitet i særlige celler, der styrer individets navigering, og at cellernes aktivitetsmønster varierede, alt efter hvor rotterne løb hen.

Da rotterne sov, var der gang i de navigeringsceller, som også var aktive, da rotterne forinden havde orienteret sig mod maden. Og da rotterne atter blev placeret i T-banen, gik de direkte hen mod det sted, hvor de forinden havde set godbidden, og forskerne kunne se, at de nøjagtig samme celler i hippocampus var aktiveret, som mens rotterne sov. Derimod var cellerne, som ville have ledt rotterne væk fra maden, inaktive.

- "Mens de udforsker, danner pattedyr hurtigt et kort over omgivelserne i deres hippocampus. Når de sover eller hviler sig, vil hippocampus genafspille turen gennem dette kort, hvilket kan hjælpe med at styrke hukommelsen. Det har tidligere været spekuleret, at sådanne genafspilninger kan generere drømmenes indhold," siger Dr. Hugo Spiers til eurekalert.com.

Forskerne gentog forsøget, uden at rotterne blev introduceret for en godbid før deres lur - her viste det sig, at der ikke var den samme type aktivitet i det pågældende hjernecenter.

- "Så det lader til, at rotterne kun simulerede turen, når der var mad for enden," siger dr. Hugo Spiers.

Han minder om, at medmindre vi lærer at snakke med dyr, vil vi ikke med sikkerhed kunne vide, om den pågældende hjerneaktivtet er ensbetydende med, at dyret drømmer. Tidligere studier med både mennesker og mus har dog sandsynliggjort, at hjerneaktiviteten er et udtryk for en drømmetilstand, og at man faktisk også kan påvirke drømmen ved at stimulere nogle udvalgte celler i hjernen.

Ifølge David Redish fra University of Minnesota, viser studiet, at rotternes drømme kan blive formet af specifikke mål, som de har sat sig.

- "Det viser ikke bare en eller anden basisaktivitet - det afhænger af dyrets trang," siger han til newscientist.com.

Studiet understøtter teorien om, at hippocampus hjælper os med at planlægge fremtiden, og det forklarer, hvorfor folk med en hjerneskade i hippocampus har svært ved at planlægge.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE