Topnyheder

Det Hvide Hus: 189 amerikanere vil dø hver dag på grund på menneskets forurening

Knap 69.000 amerikanere vil dø hvert år som følge af forurening og klimaforandringer i år 2100. Foto: Takver/flickr

Knap 69.000 amerikanere vil dø hvert år som følge af forurening og klimaforandringer i år 2100. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Det Hvide Hus. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Rapportens formål er at vise de mulige konsekvenser ved ikke at gøre noget ved de igangværende klimaforandringer, så temperaturerne stiger mere end de maksimalt to grader, som ifølge flere forskere er smertegrænsen.

Selvom de fleste og mest ekstreme konsekvenser af klimaforandringerne ikke vil mærkes de kommende årtier, er det nødvendigt at handle nu, lyder det bl.a. i rapporten.

- "Resultaterne er ret chokerende og meget entydige. Hvis vi ikke gør noget, vil klimaforandringerne påvirke vores helbred, infrastruktur, og naturen som vi elsker. Men hvad vigtigere er, så viser rapporten, at en global indsats mod klimaforandringerne vil redde liv," siger Gina McCarthy, direktør for Environmental Protection Agency (EPA), til Washington Post.

I rapporten, der har været fem år undervejs, vurderes det, at i år 2100 vil 57.000 amerikanere hvert år miste livet på grund af luftforurening, og 12.000 amerikanere i USA's 49 største byer vil årligt dø på grund af ekstreme temperaturer. Det svarer til 189 dødsfald dagligt.

Også økonomisk vil der være store tab ved at undlade at gribe ind over for klimaforandringerne. Ifølge rapporten vil fortsatte temperaturstigninger i år 2100 medføre en årlig merudgift på 3,1 mia. dollars på grund af ødelæggelserne fra havets stigning og det øgede antal storme.

Derudover vil vejrforholdene skade landmændenes afgrøder og koste branchen 11 mia. dollars årligt ekstra, sammenlignet med hvis man når at bremse den globale opvarmning.

I Danmark dør omtrent 3.400 mennesker hvert år for tidligt som følge af luftforurening.

FN har tidligere vurderet, at der om 35 år vil være op mod 200 mio. klimaflygtninge i verden - altså mennesker, der må flygte på grund af ødelæggende klimaforandringer i deres nærområder. Det er over tre gange som mange flygtninge, som der er i verden lige nu.

Et klart flertal af verdens klimaforskere konkluderer, at menneskets aktiviteter er den hovedsagelige årsag til den globale opvarmning og dermed klimaforandringerne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

ANNONCE