Topnyheder

Forskere: Bavianer bruger demokrati


Bavianer følger flertallet, når de søger nye græsgange. Foto: Harvey Barrison/Wikimedia Commons

Bavianer følger ikke blindt deres alfahan, når de skal rejse fra sted til sted. I stedet foregår der en demokratisk proces i flokken, viser et nyt studie, som bl.a. omtales af Los Angeles Times.

Fundet er overraskende, fordi det viser, at det ikke er bavianernes rangorden, der er afgørende for beslutningen.

"På trods af deres sociale status er det ikke nødvendigvis den største alfahan, der bestemmer, hvor gruppen skal tage hen. Vores observationer indikerer, at mange eller alle medlemmer af flokken har noget at skulle have sagt - selv i stærkt opdelte samfund," siger Margaret Crofoot, lektor ved UC David og medforfatter til studiet, ifølge iflscience.com.

I studiet blev 25 anubisbavianer i Kenya udstyret med en GPS, som i 14 dage registrerede deres lokalitet. Ud fra analyserne kunne forskerne se, hvordan bavianerne gik og stod i forhold til hinanden, om de var i bevægelse eller hvilede sig.

Det viste sig, at når flokken forberedte sig på at søge nye græsgange, ville medlemmerne samles, og så ville en eller flere "igangsættere" anvise en retning, som de anbefalede, ved at gå et stykke væk fra gruppen, i retning af hvor de ville hen.

Flokken var mere tilbøjelig til at følge med, hvis flere igangsættere angav samme retning.

Hvis der blev angivet to forskellige retninger, men som var inden for en vinkel af omtrent 90 grader, så ville de indgå et kompromis og vælge middelvejen.

Var der bred uenighed, og flere igangsættere gik mod vidt forskellige retninger, kom det dog aldrig til slagsmål; i stedet ville mindretallet følge flertallets valg.

Ifølge forskerne viser studiet, at der er en evolutionær fordel i, at højtudviklede dyresamfund løser deres uenighed på en konstruktiv og jævnbyrdig måde frem for håndgemæng.

ANNONCE