Topnyheder

Dyrenes Beskyttelse plaget af underskud - Enhedslisten og DF vil hjælpe


Dyrenes Beskyttelse har fået markant underskud, siden organisationen oprettede Dyrenes Vagtcentral. Genrefoto: Bagsgroove/flickr

Efter at Dyrenes Beskyttelse i 2011 oprettede Dyrenes Vagtcentral 1812, har vagtcentralen fået over 100.000 opkald årligt fra borgere om hjælp til dyr i nød. Det har lagt så stort et pres på vagtcentralen, at Dyrenes Beskyttelse, som er en privat organisation, siden 2011 har kørt med et årligt underskud på ca. 10 mio. kr.

"Det kan ikke være rigtigt, at private borgere skal betale for en opgave, som rettelig er offentlig," udtaler organisationens direktør, Britta Riis.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker derfor at hjælpe fra politisk side.

”Der er ingen tvivl om, at travlheden hos Dyrenes Beskyttelses vagtcentral – og for den sags skyld hos andre dyreværnsorganisationer – viser, at der er behov for politisk handling på området. I Dansk Folkeparti har vi i mange år kæmpet for etableringen af et dyrepoliti," skriver Dennis Flydtkjær, dyrevelfærdsordfører for DF, i et skriftligt svar til Globalen.

DF's tanke er, at dyrepolitiet skal være organiseret under den etablerede politistyrke, og selvom enhedens hovedfunktion vil være dyrevelfærdsområdet, kan den i tilspidsede situationer træde til i det almindelige politiarbejde.

"Disse politifolk efteruddannes til at varetage de opgaver, man møder i sager om dyremishandling. Et dyrepoliti vil kunne aflaste privatoprettede indsatsområder såsom Dyrenes Beskyttelses vagtcentral," lyder det endvidere fra Dennis Flydtkjær.

Selvom Dyrenes Beskyttelse bakker op om at stifte et dyrepoliti, mener Britta Riis ikke, at det løser problemet.

”Et dyrepoliti er kun en delvis løsning på problemet med at håndtere de mange dyreværnssager i Danmark. Der er brug for en styrket løsning af de dyreværnsopgaver, som politiet og samfundet bør løfte," siger hun.

Hos Enhedslisten ønsker man, at vagtcentralen skal på finansloven.

"Vi har tidligere prioriteret at skaffe penge til dette formål i finanslovsforhandlingerne, og det vil vi også gøre i fremtiden," skriver partiets dyrevelfærdsordfører, Per Clausen, til Globalen.

Meldingen fra Konservative er, at Dyrenes Beskyttelse bør samarbejde med kommunerne.

"Jeg besøgte for to uger siden Dyrenes Beskyttelses Internat i Nordjylland og talte med dem om netop den problematik. Jeg synes, at kommunerne og Dyrenes Beskyttelse kunne og burde samarbejde tættere om forskellige opgaver, herunder vagtcentralen," skriver dyrevelfærdsordfører Daniel Rugholm uden dog at komme nærmere ind på, hvad man fra politisk side konkret vil gøre for at give kommunerne ressourcer til at hjælpe Dyrenes Beskyttelse.

Sidste år modtog Dyrenes Vagtcentral i alt 112.000 opkald, og ifølge Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis, er det både borgere og andre dyreværnsorganisationer, som benytter centralen. Underskuddet for 2014 endte på 10,2 mio. kr.

SF, Alternativet, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Venstre har ikke svaret på Globalens henvendelse.

ANNONCE