Topnyheder

Frankrig vil forbyde Danmarks mest populære ukrudtsmiddel


Glyfosat, der findes i Roundup, blev af WHO i år klassificeret som "potentielt kræftfremkaldende". Foto: Jacob Bøtter/flickr

Verdens - og Danmarks - mest solgte ukrudtsmiddel, Roundup, kan få noget af en salgsnedgang i Frankrig, hvis landets miljø- og energiminister, Ségolène Royal, får trumfet sin anmodning igennem.

Hun ønsker nemlig, at landets butikker stopper med at sælge produktet til private uden en særlig tilladelse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Frankrig skal være offensiv i kampen mod brugen af pesticider," siger Ségolène Royal til tv-kanalen France 3.

Som Globalen skrev tilbage i april, har ukrudtsmidlet Roundup været under særlig bevågenhed, da en forskningsenhed ved Verdenssundhedsorganisationen, WHO, klassificerede Roundups aktive stof glyfosat som "potentielt kræftfremkaldende for mennesker".

WHO's konklusion fik efterfølgende lang række producenter af fødevareprodukter til at anmode laboratorier om at undersøge, om stoffet er blevet optaget i deres produkter. Ukrudtsmidler siver nemlig ned i grundvandet og bliver siden optaget af afgrøder - dermed kan stoffer fra midler som Roundup senere spores i vores mad.

Producenten afviser risikoen

Monsanto - firmaet bag Roundup - oplyser i en mail til Reuters at:

"Ved at følge de anbefalinger på etiketten udgør produktet ikke nogen nævneværdig risiko for brugeren."

Et fuldt forbud for almindelige private er planlagt i 2022. Indtil da overvejer regeringen at implementere en begrænsning, således at kun forhandlere med en særlig tilladelse har lov at sælge ukrudtsmidler til private.

Sidste år fandt forskere fra Aarhus Universitet ud af, at glyfosat kan påvirke dyrenes mikroorganismer i mave-tarmsystemet og ændre optaget af mineraler fra foderet. Påvirkningen kan ske, når dyret har spist afgrøder, der indeholder rester af glyfosat.

ANNONCE