Topnyheder

Millioner af cigaretskodder truer havets dyr


Der ryges ca. seks milliarder cigaretter på verdensplan hvert år - omtrent 4,5 milliarder af dem bliver smidt i naturen. Foto: Tony Willis

En bryllupskjole og en ladt pistol var blandt det affald, som frivillige ved Ocean Conservancy’s International Coastal Cleanup initiative (ICC) samlede op i havet sidste år. Men én ting dukker op år efter år, når ICC får indsamlet en smule af den enorme mængde affald, der er i verdenshavene; cigaretskodder. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Skodderne er den type affald, som ICC hyppigst finder, når organisationen rydder op i havet. Under ICC's oprydning sidste år blev der indsamlet to millioner cigaretskodder, og det vurderes, at 4,5 tons af de i alt seks tons cigaretter, som årligt ryges på verdensplan, ender i naturen, hvor de udgør en trussel mod økosystemet og dyrelivet.

Cigarettens filter er nemlig lavet af mikroplastik; plastikstykker så små, at de bliver ledt ud i naturen og grundvandet, ophober sig i fisk og i sidste ende i de mennesker, der spiser fiskene eller drikker vandet.

- "Ét cigaretfilter ender med at blive tusinder af små fibre, som kan blive ledt ud i havets økosystem," siger Nicolas Mallos, leder af Trash Free Seas Program ved Ocean Conservancy i Washington DC, til The Guardian.

Et studie fra 2011 af forskere ved San Diego State University viste, at ét cigaretskod puttet ned i én liter vand er nok til at dræbe en fisk - studiet påviser dog ikke, hvilken effekt cigaretskoddet har i rigtige omgivelser.

Et cigaretfilter ses her i forstørret udgave; her kan man se de bittesmå plastikfibre, som filteret består af. Foto: Akroti/Wikimedia Commons

Faktisk er der så meget plastik i et cigaretskod, at man kan genbruge det på lige fod med almindelige plastikprodukter som eksempelvis solbriller, forklarer Albe Zakes, vicedirektør for kommunikationsafdelingen ved Terracycle - et amerikansk firma, der i 2012 iværksatte en kampagne, som skal få rygere til at aflevere deres cigaretskodder til genbrug.

Terracycle udvikler systemer, der kan håndtere forskellige typer affald og genanvende dem.

Initiativet støttes økonomisk af Santa Fe Natural Tobacco Company, og indtil videre har Terracycle modtaget næsten 30 mio. forsendelser med cigaretskodder.

Danske rygere smider hver dag sammenlagt ni mio. skodder på gaden. Københavns miljøborgmester Morten Kabell (EL) udtalte sidste år til DR, at cigaretskodder udgør 81 pct. af det affald, som kommunens medarbejdere samler op fra gaden.

ANNONCE