Topnyheder

G7-landene har aftalt et klimamål, men ikke hvad der skal gøres her og nu


G7-landene har denne uge holdt møder om bl.a. klimaet. Foto: European External Action/flickr

Under det netop overståede G7-møde i Bayern, Tyskland, er landene blevet enige om et klimamål, der lyder, at den globale opvarmning maksimalt må stige med to grader celsius sammenlignet med temperaturen før industritidens opståen i midten af 1800-tallet. Det skriver flere internationale medier.

Der er også indgået aftale om at oprette en fond til beskyttelse af klimaet i udviklingslande. Fonden vil fra år 2020 hvert år tilføre 100 mia. dollars til initiativer, der skal hjælpe de udsatte lande.

Derudover bakker G7-landene op om en ambition om at mindske Co2-udslippet med mellem 40 og 70 pct. sammenlignet med niveauet i 2010. Aftalen skal være et udgangspunkt for forhandlignerne under klimatopmødet i Paris sidst på året.

Der er dog ikke udelt begejstring over landenes aftale, der bærer mere præg af langsigtede ambitioner end handling.

"De har givet et vigtigt politisk signal, men de kunne have gjort mere, især når det handler om at komme med konkrete og bindende aftaler om øjeblikkelig handling. Vi havde håbet på noget mere forpligtende, med hensyn til hvad de vil gøre her og nu," siger Sam Smith, leder for Verdensnaturfondens Global Climate and Energy Initiative til nyhedsbureauet Reuters.

Flere forskere har desuden tidligere meldt ud, at et mål på to grader slet ikke er nok til at forhindre klimaforandringerne. Ifølge Penn State Unitersitys forsker Petra Tschakert, der var ledende forfatter til IPCC's "Fifth Assessment Report" fra 2013, bør målet være maksimalt 1,5 grader.

En talsperson fra Verdenssundhedsorganisationen WHO har også tidligere på året udtalt, at der ikke findes nogen sikker temperaturforøgelse; den globale opvarmning har allerede nået et uacceptabelt niveau.

G7 består af USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Italien, Canada og Japan.

ANNONCE