Topnyheder

Schwarzenegger: Det er vrøvl at påstå, at grøn omstilling skader økonomien


Arnold Schwarzenegger har erfaring med grønne initiativer og siger, at det er noget "vrøvl" at påstå, at det er dyrt om satse på vedvarende energi. Foto: Eva Rinaldi/flickr

Skuespilleren og den forhenværende guvernør i Californien Arnold Schwarzenegger er lige nu på turné for at promovere sin film Terminator Genisys - alligevel tager han sig tid til at snakke om klimaet, og i den forbindelse kritiserer han de nationer, der tøver med klimaambitionerne.

- "Hvis det skal blive en succes, bliver hele verden nødt til at arbejde sammen... Australien, Østrig, USA - alle bliver nødt til at samarbejde," siger Arnold Schwarzenegger til Channel Ten's The Project on Friday ifølge The Guardian.

Han er med sine egne ord på et "miljømæssigt korstog" for at motivere verdensnationerne til at mindske forureningen. Han forklarer, at den undskyldning, han oftest hører, når nogen modsætter sig en grøn omstilling er, at "det vil skade økonomien".

Men det er en dårlig undskyldning, mener han og henviser til sin egen otteårige periode som guvernør i Californien.

- "At blive grøn og beskytte miljøet skadede ikke økonomien, det er noget værre vrøvl," siger han.

I 2011 deltog han ved en energikonference, hvor han opfordrede USA til at basere sin fremtidige økonomi på vedvarende energi og grøn teknologi.

- "Det er fuldstændig klart, at en grøn økonomi er vejen frem, hvis USA skal være konkurrencedygtig i udlandet, hvis der skal være økonomisk vækst, og hvis vi ønsker at bevare jobbene her i landet. Grønne job er den slags job, der er i størst vækst i Californien. Faktisk er jobvæksten i den grønne sektor 10 gange større end i nogen anden sektor," sagde han og opfordrede sit land til at fravige tanken om, at andre lande også skal gøre det.

- "Da vi landede på manen, sagde vi ikke til russerne: 'prøv I først'. Da vi udviklede computeren, sagde vi ikke til japanerne: 'hvorfor prøver I ikke først?'. Nej. Vi førte an."

Som guvernør i Californien stod han bl.a. i spidsen for et pilotprojekt kaldet "California Green Corps"; der bestod i, at fagpersonale skulle arbejde med at beskytte statens miljø og oplære unge, så de kunne blive klar til en fremtidig jobkarriere inden for den grønne sektor. Projektet skulle hjælpe 1.000 unge mellem 16 og 24 år, som var i risikozonen for at droppe ud af uddannelsessystemet eller på andre måder var socialt udsatte og på kant med loven.

I et interview med The Guardian i 2010 udtalte Arnold Schwarzenegger, at han så sig selv som en fremtidig miljøfortaler og sagde bl.a. "Jeg tror, at jeg har evnen til at tale på en måde, så hele verden forstår det frem for at gøre det kompliceret."

Samme år grundlagde han i samarbejde med en række organisationer og FN non profit-organisationen R20 Regions of Climate Action, der hjælper lokalområder med udviklingen af grøn teknologi.

ANNONCE