Topnyheder

FN tog fejl - den globale opvarmning har ikke holdt pause


Den globale opvarmning har været konstant i det 21. århundrede, viser ny forskning. Foto: Garry Knight/flickr

Der har ikke været en opbremsning af den globale opvarmning, sådan som meldingen ellers lød fra FN's klimapanel i 2013. Faktisk fortsætter den for uformindsket styrke, og dette år tegner til at blive rekordvarmt.

Sådan lyder det fra forskere i et nyt studie, der har revideret adskillige års data og konkluderet, at FN baserede sin udmelding på fejlagtige målinger.

"Der er ingen mærkbar reduktion i temperaturstigningerne, når man sammenligner de første 15 år i det 21. århundrede med anden halvdel af det 20. århundrede," lyder det i en kommentar fra U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Konklusionen bakker dermed op om et lignende studie fra 2013, der også afviste FN's påstand om, at den globale opvarmning "holdt pause".

I det nye studie, som er publiceret i tidsskriftet Sciencemag, er der tre punkter, hvor forskerne har forbedret dataindsamlingen, i forhold til hvad FN baserede sine konklusioner på; det indebar en grundigere og mere teknisk præcis indsamling af havtemperaturerne samt nyere data fra temperaturerne på landjorden.

Resultatet lyder, at der de seneste 17 år har været en konstant global opvarmning uden nogen form for pause - faktisk er den accelereret en smule.

Fra 2000-2014 er temperaturen udregnet per årti steget 0,12 grader celsius, mens tallet per årti fra 1950-99 gennemsnitligt var 0,11 grader celsius.

Professor i klimastudier Richard Allan ved University of Reading, der ikke bidrog til studiet, mener imidlertid, at man stadig kan argumentere for, at den globale opvarmning er aftaget i dette årti, hvis man sammenligner med de høje temperaturstigninger i årtierne 1980'erne eller 1990'erne.

Studiets ledende forsker, dr. Thomas R. Karl fra Noaa, forklarer dog til både den britiske avis The Guardian og nyhedsbureauet Reuters, at kortvarige naturfænomener faktisk har hjulpet med at holde temperaturerne en anelse nede de seneste par år - uden dem kunne den globale opvarmning have været endnu højere.

De eksterne omstændigheder er bl.a. vulkanudbrud, hvor støvskyerne blokerer for solen. Antallet af vulkanudbrud i 2013 var det højeste registrerede antal udbrud i moderne tid - dernæst kommer 2010. I 2013 var der desuden en usædvanligt lav solaktivitet, der medførte lavere temperaturer det år.

"Når disse faktorer ophører, og det kan allerede være sket, kan den globale temperatur stige meget mere, end vi tidligere har oplevet," siger dr. Karl til The Guardian.

ANNONCE