Topnyheder

Ikea vil bruge milliarder på at gøre verden grønnere


Ikeas CEO, Peter Agnefjäll, fortæller, at kæden vil investere 7,5 mia. kr. i vedvarende energi og til at hjælpe områder, der er særligt sårbare over for global opvarmning. Foto: Scott Lewis/flickr

Den svenske møbelgigant Ikea vil bruge 1 mia. euro, 7,5 mia. kr., på vedvarende energi og at hjælpe udviklingslande med at tackle klimaforandringer. Det siger kædens CEO, Peter Agnefjäll, i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Målsætningen er, at al energi brugt af kædens butikker og produktionsfabrikker skal komme fra vedvarende energi senest i 2020. Peter Agnefjäll forklarer, at det er en investering, der både kommer kunderne, klimaet og Ikea til gode, men at initiativet først og fremmest sker for at sende et signal om, at der skal gøres noget ved klimaforandringerne.

- "At sende et signal til kunderne er sekundært," siger han.

Faktum er dog, at en undersøgelse sidste år viste, at kun 41 pct. af kunderne så Ikea som en kæde, der tager socialt og miljømæssigt ansvar, og det er langt under målsætning om, at 70 pct. af kunderne skal tænke sådan om virksomheden i 2015.

Siden 2009 har kæden faktisk investeret 1,5 mia. euro i vind- og solenergi, og der vil nu blive investeret yderligere 600 mio. euro. Ifølge Reuters har man underskrevet en købsaftale på 314 vindmøller og 700.000 solpaneler.

De sidste 400 mio. euro af de i alt 1 mia. skal investeres i lande, som er særligt sårbare over for klimaforandringerne, der medfører oversvømmelser, tørke og ørkendannelse.

Derudover vil Ikea tilstræbe, at kæden fremover får endnu flere af sin ressourcer fra bæredygtige kilder og vil således sikre sig, at der i 2020 bliver plantet nøjagtig lige så mange træer, som kæden forbruger i forbindelse med sin produktion.

ANNONCE