Topnyheder

60 pct. færre elefanter i Tanzania. Minister: Måske er nogle af dem bare forsvundet


Tanzanias elefantbestand er faldet med 60 pct. på fem år. Foto: Nelly/Flickr

Tanzanias bestand af elefanter er faldet med 60 pct. på blot fem år, men årsagen er nødvendigvis ikke kun krybskytteri, mener regeringen; nogle af elefanterne er måske bare forsvundet.

- "Er de blevet dræbt, eller har de forladt det overvågede område? Som regel når så store fald i bestande forekommer, så vil man også finde et tilsvarende antal kadavere. Det har ikke været tilfældet i denne sag," siger landets turistminister, Lazaro Nyalandu, i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han har sågar bedt om en omtælling af bestanden, omend han erkender, at der i nogle regioner af landet er tale om krybskytteri. Ifølge Wildlife News omtaler han bl.a. Ruaha-Rungwa-området som et regulært "slagtehus for elefanter".

Antallet af elefanter i Tanzania er faldet fra 109.051 i 2009 til 43.330 i 2014 ifølge organisationen Traffic, der overvåger illegal dyrehandel. Det svarer til godt 60 pct. og overgår dermed tallet for Mozambiques fald i bestanden, der forleden lød, at landet på blot fem år har mistet halvdelen af sine elefanter.

Ifølge den britiske avis The Guardian medgiver Tanzanias turistminister Lazaro Nyalandu, at krybskytteri er en "sandsynlig" årsag til det dramatisk fald i bestanden.

- "Det står klart, at bestanden af elefanter i Tanzania har nået et hidtil uset lavpunkt," siger ministeren ifølge The Guardian.

Hos organisationen Traffic betegner man tallene som "katastrofale".

- "Regeringens tal viser, at Tanzania har mistet titusindvis af elefanter i løbet af det seneste årti. Det er ufatteligt, at krybskytteri indtil nu har kunnet foregå på en nærmest industriel skala, uden at det er blevet opdaget og forsøgt løst," siger Steven Broad, direktør for Traffic, til organisationens egen hjemmeside.

Ifølge Traffics undersøgelser er mindst 45 tons elfenben blev eksporteret fra Tanzania til andre lande siden 2009. Verdensnaturfonden, WWF, er ligeledes overbevist om, at organiseret kriminalitet står bag det dramatiske fald i bestanden.

Lazaro Nyalandu meddeler da også, at landets myndigheder vil øge beredskabet i kampen mod krybskytteri. Blandt andet vil der blive indsat yderligere 500 parkbetjente til at overvåge områderne med elefanter, og antikrybskytteri-samarbejdet med nabolandet Zambia skal opprioriteres.

ANNONCE