Topnyheder

20-årig går i gang med at rydde op i havet


Et omfattende testforsøg begynder næste år. Det skal rydde op i vores hav. Foto: The Ocean Cleanup

Ifølge et studie fra 2012 er der 5,25 billioner - altså tusinde milliarder - stykker skrald i verdenshavene. Men det store oprydningsprojekt The Ocean Cleanup iværksat af den blot 20-årige opfinder Boyan Slat bliver indledt næste år med det formål at rydde op i havet.

"At løse problemet med affaldet i verdenshavene er en af de største miljømæssige udfordringer, som mennesket står over for i dag," siger Boyan Slat, der er stifter og CEO af The Ocean Cleanup, til organisationens hjemmeside.

Han præsenterede sin idé i 2012 og fik herefter et hold på over 100 forskere og ingeniører - mange af dem frivillige - bag sig til at videreudvikle idéen. To år senere stod han med et konkret koncept; et flydende anordning, der placeres på havet og passivt opfanger plastikken ved at udnytte havstrømmen.

Idéen var så god, at det lykkedes dem at indsamle 2,2 mio. dollars, således at de kunne forberede konceptet til testforsøg, som altså bliver en realitet i 2. kvartal af 2016. Det har Boyan Slat for nyligt annonceret, da han deltog ved Asiens største teknologikonference, Seoul Digital Forum, i Sydkorea.

Konceptet består af en boomerang-lignende struktur, der flyder på vandet og passivt indsamler al det affald, der bliver ført med havstrømmen. I testforsøget bliver strukturen bygget med et vingefang på to km. og placeret i vandet nær Tsushima - en ø mellem Japan og Sydkorea - men planen er, at der i løbet af fem år skal placeres en lignende, men langt større struktur med et vingefang på 100 km i Stillehavet.

Se en demonstrationsvideo af konceptet her:

Der bruges ingen net - i stedet driver affaldet ind i vingerne, og i samme hastighed som havstrømmen skubbes det langsomt ind mod en platform i midten af vingefanget, hvor det bliver opsamlet i en beholder, så det kan afhentes af et skib. Hensigten er, at affaldet skal kunne genanvendes.

Fordi affaldet bevæger sig så langsomt langs vingerne, og der heller ikke bruges net, har dyr mulighed for at svømme væk og undgå at ende sammen med affaldet.

Prisen for det hele? Hvis projektet skal løbe 10 år, regner man med, at det i bedste fald vil koste ca. 256 mio. euro og i værste fald 368 mio. euro. Og det er faktisk en discountpris, i forhold til at FN vurderer, at det årligt koster knap 12 mia. euro i omkostninger for manuel oprydning, og reparation af de skader som skraldet forvolder.

Affaldet i havet er et enormt problem for både mennesker, dyr og økosystemerne. Studier og forskellige organisationer vurderer, at mindst 1,1 mio. dyr i og omkring havene dør som følge af affaldet hvert år. Dyr fanges, kvæles i det eller får forstoppelse af det.

Derudover absorberer plastikken en række kemikalier og giftstoffer, og det risikerer småfisk at spise. Når disse fisk så spises af større fisk, som siden spises af mennesket, havner alle kemikalieresterne i koncentreret form i vores krop. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

ANNONCE