Topnyheder

Krybskytter har skudt halvdelen af Mozambiques elefanter


Næsten halvdelen af Mozambiques elefanter er blevet dræbt af krybskytter de seneste fem år. Foto: Nuria Ortega/African Parks Network

Omtrent 9.700 elefanter er blevet dræbt af krybskytter i Mozambique på fem år. Det svarer til 48 pct. - næsten halvdelen - af landets samlede bestand, der for fem år siden lå på ca. 20.000, men altså nu er nede på ca. 10.300.

"Tallene fra Mozambique er deprimerende. Mange af os er chokerede. Vi vidste, at krybskytteri fortsat fandt sted, men vi vidste ikke, at det var så galt," siger James Deutsch, vicepræsident ved Wildlife Conservation Society (WCS), til Huffington Post.

Det er primært organiserede bander, der står bag krybskytteriet, og banderne breder sig langt ind i ordensmagten: I år er seks soldater og en betjent blevet anholdt i Mozambique for medvirken til krybskytteri.

Tallene over de krybskytterelaterede drab er udarbejdet af landets regering i samarbejde med WCS. Finansieringen kommer fra en investeringsfond under Microsofts medstifter Paul Allen, og tallene skal indgå projektet Great Elephant Census, der kortlægger bestandene af bl.a. elefanter, næsehorn og flodheste i 21 lande.

Studiet fandt også, at der foregår ulovlig skovrydning i flere beskyttede områder.

WCS' James Deutsch fortæller, at de nye fund har virket som et "wake-up"-call for Mozambiques regering, der faktisk indførte en lov mod krybskytteri sidste år.

Mozambiques minister for skov, land og miljø, Celso Correia, fortæller i en erklæring fra WCS, at det fremover vil være en mærkesag for regeringen at sætte en stopper for krybskytteri og illegal handel med elfenben og horn.

Ud over sidste års lov, der kriminaliserede krybskytteri og gav myndighederne flere beføjelser, er samarbejde med dyreorganisationer og træning af særlige politienheder blevet styrket. Mozambique og Tanzania har også netop indgået et samarbejde for sammen at løse problemerne.

Mozambiques regering er da også begyndt at kunne fremvise resultater af indsatsen. Tidligere i år blev to elefantkrybskytter anholdt i Mozambique, mens deres våben og 18 elfenben blev beslaglagt. I april blev en betjent, der havde lejet sin riffel til en krybskytte, idømt fem års fængsel, og i løbet af april og maj har en ny miljø-politienhed anholdt seks officerer fra hæren for krybskytteri.

For at komme den ulovlige skovrydning til livs har man desuden destrueret tre lejrområder, hvorfra rydningen foregik.

Men skal elefanterne undgå udryddelse, er det ved at være allersidste udkald. Et forskerhold fandt i en undersøgelse fra 2008 frem til, at med de daværende antal drab, ville de største elefantgrupper være uddøde i 2020.

Rory Young, der arbejder med bevarelsen af de store truede dyr, udtalte sidste år til Huffington Post, at han er "fuldstændig overbevist" om, at elefanten - hele arten - er uddød i 2020, hvis udviklingen fortsætter som hidtil.

Organisationen Iworry mener ikke, at det vil gå helt så stærkt og vurderer, at elefanten vil være her i yderligere 10 år, før arten så uddør i 2025.

Med 36.000 elefanter dræbt hvert år, svarer det til, at der bliver dræbt en elefant hvert 15. minut. Det vil sige, at syv elefanter har mistet livet til krybskytter, mens en fodboldkamp inkl. pause har været i gang.

For Kina, der fortsat er det største marked for elfenben, har utallige elefanter måttet lade livet, bl.a. for at der kunne laves spisepinde ud af deres stødtænder. USA vurderes som det næststørste marked for elfenben.

ANNONCE