Topnyheder

Optimistisk FN-chef: Vi når en klimaaftale i år


Christiana Figueres, chef for FN's klimaafdeling, UNFCCC, er overbevist om, at man når en klimaaftale i Paris sidst på året. Foto: Arend Kuester

Selvom kun et fåtal af verdens nationer har fremlagt en konkret plan om at skære i Co2-udslippet, så er FN's klimachef, Christiana Figueres overbevist om, at man når en international aftale ved klimatopmødet i Paris til vinter.

"Regeringerne er faktisk rigtig godt på vej... der er ingen tvivl om, at denne aftale vil blive indgået i Paris," siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre er det ellers kun 37 af FN's i alt 196 nationer, der har fremlagt en klimaplan. Det er de enkelte nationers klimaplan, der skal være byggestenene til en fælles aftale, som underskrives i Paris, når topmødet finder sted fra 30. november til 11. december.

"Vi forventer, at mange flere vigtige planer kommer i løbet af de kommende uger og måneder, og så forventer vi, at en masse INDC'er (FN's term for en klimaplan) kommer i 3. kvartal," siger Christiana Figueres.

Hun fortæller, at man i FN-regi allerede har skrevet et 86 sider langt oplæg til forhandlingerne i Paris, men at man på et kommende klimamøde i juni i Bonn vil revidere teksten, så den bliver kortere og mere konkret.

Det er blot en uges tid siden, at Frankrigs præsident, Francois Hollande, udtrykte bekymring over nationernes ambitioner på klimaområdet.

Cop15 i København blev aldrig den succes, som FN havde forventet, da en række lande trak sig fra en aftale, idet de mente, at de rigere nationer gjorde for lidt.

ANNONCE