Topnyheder

Forskere: Antarktis smelter med "dramatisk" hast


Hvert år smelter 56 mia. tons is fra den Antarktiske Halvø. Foto: Pixabay

Der skete noget med isen ved den Antarktiske Halvø i 2009. Indtil da var mængden af is stabil, men pludselig begyndte den at smelte med "dramatisk" hast, så omtrent 56 milliarder tons is hvert år er smeltet i havet de seneste fem-seks år.

Det viser et nyt forskningsprojekt, der netop er publiceret i tidsskriftet Science Magazine og omtalt af BBC.

Forskerne har ved hjælp af satellitbilleder analyseret ismængden og kan bl.a. se, at der nogle steder forsvinder adskillige meter is om året.

"Omkring 2009/2010 begyndte overfladen omkring denne del af den sydlige Antarktiske Halvø at blive lavere, faktisk i et ret dramatisk tempo - nogle steder med fire meter om året. Det er et ret klart signal," siger en af de ledende forskere bag projektet - professor Jonathan Bamber fra Bristol University - til BBC.

Hvert år smelter 60 kubikkilometer is fra området og ned i havet, hvilket er med til langsomt at hæve verdenshavenes vandstand. For at sætte tallet i perspektiv, så er Storbritanniens samlede vandforbrug omtrent fire kubikkilometer årligt - altså 15 gange mindre.

Den Antarktiske Halvø er den opadgående spids på den nordvestlige del af Antarktis. Foto: Pixabay

Mængden af smeltet is betyder også, at denne del af Antarktis nu bidrager med den næststørste mængde smeltevand kun overgået af gletsjerne ved et sydligere punkt på Antarktis.

Forskerne formoder, at årsagen bag den hastigt smeltende is er en varmere havtemperatur, idet luftens temperatur i området ikke lader til at være øget. En anden af projektets ledende forskere - dr. Bert Wouters - forklarer, at det varmere hav kan være forårsaget af stærkere vinde fra vest, der blæser varme havstrømme mod Antarktis.

"De vestlige vinde, der blæser omkring Antarktis, er øget i antal de seneste årtier - sandsynligvis som et resultat af den globale opvarmning og ændringer i ozonlaget," siger dr. Bert Wouters til BBC.

De nye tal over mængden af smeltet is er så høje i forhold til tidligere studier, at en anden professor, som ikke deltog i projektet, maner til ro.

"For at så meget is skal kunne være forsvundet så hurtigt, skal den hastighed, som gletsjerne smelter med, være øget dramatisk, men alle beviser tyder på, at det bare ikke er tilfældet. Så indtil videre vil jeg tage oplysningerne om de store mængder smeltet is med sindsro," siger professor Andy Shepherd fra Leeds University til BBC.

Jonathan Bamber står dog fuldt fast ved undersøgelsens resultater og siger, at alle data er gennemgået grundigt.

"Noget, som man kan sige om de andre forskningsprojekter er, at forskerne i dem har set på hele kontinentet, hvorimod vi udelukkende har fokuseret på dette område," tilføjer Jonathan Bamber.

Han forklarer også, at netop dét område - på grund af geologiske årsager - er særligt skrøbeligt, hvis det udsættes for varmere havstrømme.

ANNONCE