Topnyheder

Zambia vil tillade jagt på truede dyr


Zambia vil tillade kontrolleret jagt på løver og leoparder. Foto: Pixabay

Fremover vil det igen være tilladt at jage leoparder og løver i Zambia, efter at landet har ophævet sit forbud. Det meddeler turistministeren, Jean Kapata, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Jean Kapata har man rekognesceret dyrene og fundet ud af, at bestanden er højere end tidligere troet. For løvernes vedkommende er tallet godt 4.000, mens der er godt 8.000 leoparder.

"Vi har altid jaget løver og leoparder, men nu jager vi på en mere kontrolleret måde. Vi har sænket antallet af, hvor mange store katte det er tilladt at jage per zone," siger Jean Kapata med henvisning til 23 jagtzoner, som man har oprettet.

Beslutningen er dog noget kontroversiel, idet både løven og leoparden er på IUCN's liste over truede dyr, men Jean Kapata henviser til, at lignende kontrolleret jagt finder sted i Mozambique, Tanzania og Zimbabwe og har vist sig at fungere "effektivt".

Partilederen af Green Party, Peter Sinkamba, er oprørt over beslutningen og indikerer, at den skyldes regeringens dårlige økonomi. Jagt i landet vil nemlig ikke være gratis og kan derfor være en indtægtskilde for staten. Peter Sinkamba opfordrer dog regeringen til at omstøde sin beslutning og i stedet finde en anden måde at tjene sine penge på.

"Sådan et tiltag er helt sikkert forfærdeligt. Eftertiden vil dømme vores generation hårdt for at have været ansvarlig for at tynde ud i bestandene af næsehorn, antiloper og andre arter," siger han til Lusaka Times.

Jean Kapata forsvarer beslutningen med, at indtægterne vil komme befolkningen til gode og finansiere myndighedernes kamp for at bevare dyrelivet.

Tilladelsen til at jage leoparder gælder fra og med jagtsæsonen 2015/2016, der begynder i juli, og først året efter vil den også omfatte jagten på løver.

Jægere vil kun få tilladelse til at jage ældre hanner og dem, der er blevet udstødt af deres flok.

ANNONCE