Topnyheder

Merkel og Hollande giver en deadline i ny ambitiøs klimaplan


Francois Hollande og Angela Merkel (nummer ét og to fra venstre) ses her under G20-topmødet i Mexico. De har netop meldt klart ud i en ny klimaplan forud for klimatopmødet i Paris i december. Foto: White House/Wikimedia Commons

Det skal være slut med fossile brændstoffer, når vi bevæger os fra dette århundrede og ind i det næste. Altså skal verdensøkonomien være baseret på vedvarende energi i år 2100.

Sådan lyder den klare udmelding fra Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, i en fælles erklæring.

"Vi vil stræbe efter helt at afskaffe fossile brændstoffer i den globale økonomi i løbet af dette århundrede. Vi forpligter os selv til at bidrage med vores del af det, iværksætte ambitiøse initiativer og fremme et fremtidsorienterede samarbejde i forbindelse med de ovenstående punkter," står der bl.a.

De "ovenstående punkter", som der nævnes, refererer til en liste i erklæringen om, hvilke tiltag man vil tage for at modkæmpe den globale opvarmning.

Det er bl.a., at temperaturen ikke må stige med over to grader celsius i forhold til niveauet før den industrielle revolution i midten af 1800-tallet. Et andet punkt lyder, at verdensøkonomien - både via statslige og private donationer - fra 2020 skal støtte udviklingslandene økonomisk med mindst 100 mia. dollars årligt i forbindelse med implementering af renere energi og bæredygtigt landbrug.

Allerede i 2050 skal der kunne ses en forskel; Angela Merkel ønsker, at Co2-udslippet til den tid skal være 60 pct. lavere end niveauet i 2010.

"Vi bliver nødt til at foretage et komplet skifte til en fossilfri økonomi. Både Tyskland og Frankrig støtter dette og vil være fortalere for det overalt," siger Angela Merkel ifølge Financial Times.

Den fælles erklæring fra de to statsledere markerer noget af et vendepunkt i den politiske debat om klimaet, lyder vurderingen.

"Vi har ikke fået så klare udmeldinger før," siger Jennifer Morgan, leder af klimaafdelingen ved World Resources Institute i USA, til Financial Times.

"En af nøglepunkterne her er at sende et klart budskab om, at hastigheden og omfanget af afskaffelsen af fossile brændstoffer vil blive øget," tilføjer hun.

Tysklands økonomiministerium kæmper i øjeblikket med landets kulindustri og fagforeningerne på grund af et udspil om en sænkning af afbrændingen af kul. Det oprindelige forslag er allerede ændret, således at industrien skal sænke sit udslip med mindre end oprindeligt planlagt; fra 22 mio. tons til 16 mio. tons om året.

Ministeriet ønsker dog at finde de seks mio. tons på en anden måde, så det stadig vil betyde, at udslippet samlet set reduceres med 22 mio. tons.

Også flere stater i forskellige lande har netop taget et skridt imod bekæmpelsen af global opvarmning.

Nyhedsbureauet Reuters berettede tirsdag, at 12 stater, herunder Californien og Catalonien, der alle sammenlagt repræsenterer ca. 100 mio. indbyggere har underskrevet en bindende aftale, som betyder, at deres Co2-udslip i 2050 skal være mindst 80 pct. lavere end niveauet i 1990.

ANNONCE