Topnyheder

Forskere har tydet hestens vrinsk


Hestens vrinsk fortæller, om den føler noget positivt eller negativt, samt hvor kraftig følelsen er. Foto: Pixabay

En hest kan med sit vrinsk fortælle, hvilket humør den er i, og ikke nok med at den med sin stemme kan udtrykke positive eller negative følelser - den kan også udtrykke kraften af den pågældende følelse.

Det konkluderer forskere ved den nationale tekniske højskole i Zürich, ETH, i et nyt studie, som er publiceret online i tidsskriftet Scientific Reports.

Forskerne har fundet ud af, at et vrinsk grundlæggende lyder i to forskellige frekvenser: Den ene frekvens indikerer, om følelsen er positiv eller negativ, mens den anden frekvens afslører styrken af følelsen.

"Sådan en vokal med to grundlæggende frekvenser er sjælden blandt pattedyr," siger leder af studiet Elodie Briefer til ETH's hjemmeside.

Ifølge forskerne kan mennesket faktisk høre og skelne mellem de forskellige frekvenser, hvis man er klar over, hvad man skal lytte efter.

Er hestens følelse positiv, vil den sænke sit hoved, dens vrinsk vil vare kortere, og den højere af de to grundlæggende frekvenser vil lyde i en lavere frekvens. Er følelsen negativ, vil vrinsket vare længere, og frekvensen lyde højere.

Jo stærkere den pågældende følelse er, desto hurtigere trækker hesten vejret, hjerteslagene øges, den bevæger sig mere og vrinsker, således at den lavere af de to grundlæggende frekvenser lyder i en højere frekvens.

I forbindelse med studiet blev 20 flokke af heste observeret og undersøgt, mens de blev udsat for forskellige positive og negative situationer. Hver enkelt hests reaktion blev målt ud fra hestens hjerteslag, vejrtrækning og temperatur, og forskerne brugte desuden mikrofoner og kameraer til at studere hestenes synlige reaktion og deres lyde.

Studiet er en del af et større projekt, hvor forskere undersøger, hvordan dyrs verbale udtryk af følelser har udviklet sig, og om der er en forskel i udtrykkene fra domesticerede til vilde dyr.

Et studie fra sidste år fandt, at også køer har komplekse verbale udtryk, bl.a. skelner køer mellem kalve i deres kald.

ANNONCE