Topnyheder

Så kom dokumentet: Her er årsagerne til, at New York forbyder fracking


Trods sine massive gasfelter har staten New York valgt at forbyde boringer. Foto: Adam Welz/CREDO Action

Mens skifergassen udvindes flere steder i USA, valgte staten New York sidste år at fremlægge et forslag om at forbyde boringerne, der indebærer, at man pumper kemikalier ned i undergrunden for at frigøre og opsamle skifergassen - såkaldt "fracking".

Nu er rapporten, der dannede grundlag for beslutningen, blevet offentliggjort. Det skriver Inside Climate News.

Den over 2000 sider lange rapport, der er udarbejdet af Department of Environmental Conservation og har været seks år undervejs, nævner blandt andet syv områder, hvor fracking kan udgøre en risiko:

  • Luftforurening forårsaget af en øget forekomst af partikler, dieseludstødning eller flygtige organiske kemikalier.

  • Klimaforandringer forårsaget af metan eller andre flygtige organiske kemikalier, der slipper ud i atmosfæren.

  • Påvirkningen af drikkevandet som følge af den sivende metan og/eller kemikalierne fra frakturering, der kommer fra dårligt byggede brønde eller seismisk aktivitet.

  • Spild på landoverfladen, der resulterer i forurening af jord, grundvandet eller vand på overfladen.

  • Forurening af vand på landoverfladen på grund af utilstrækkelig rensning af spildevandet.

  • Jordskælv og sprækker på landoverfladen på grund af frakturering ("fracking).

  • Konsekvensen for nærsamfundet, idet der vil være øget trafik, skader på vejene, larm, luftgener og øget lokal efterspørgsel på beboelse og medicinsk behandling.

New York har store naturgasfelter, og derfor er statens forbud noget af et standpunkt. Rapporten konkluderer således også, at staten kunne have fået 1.600 ansøgninger årligt om gasboringer.

Reaktionerne er delte

Ikke overraskende tager miljøorganisationer godt imod beslutningen, mens industrien reagerer skuffet.

"Newyorkerne bad guvernør (Andrew) Cuomo om at følge videnskaben, og det gjorde han. Det er en enorm sejr for staten og alle newyorkere, og det giver håb til alle borgere rundt om i landet, som kæmper mod en industri med dybe lommer," siger Liz Moran, analytiker ved Environmental Advocates for New York, ifølge The Vision Times.

Heather Briccetti, præsident og CEO ved The Business Council - en organisation for erhvervsledere - siger:

"Desværre valgte The Department of Environmental Conservation at ignorere sit ansvar om at fremme udviklingen af New Yorks store olie- og gasreserver. Vi er sikre på, at denne beslutning på et tidspunkt vil blive omstødt. Men for mange newyorkere, der leder efter job og økonomiske muligheder, vil den dag komme for sent."

Rent juridisk er forbuddet ikke vedtaget endnu, da man skulle afvente rapportens udgivelse. Herefter skal der gå 10 dage, før The New York State Department of Environmental Conservation kan gå videre med lovgivningsprocessen. Forbuddet kan dog ophæves af en fremtidig administration.

Danske partier er for skifergas

Både Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har sagt, at de går ind for boringer efter skifergas herhjemme, "så længe det er miljømæssigt forsvarligt".

"Jeg anerkender, at hvis man anvender forkerte metoder og er uforsigtig, så kan det udgøre en risiko. Det må ikke få nogen nævneværdig eller betydende effekt på omgivelserne. Dermed ikke sagt at man ikke kan komme til at spilde en dråbe, det kan jo ske," siger DF's energiordfører, Mikkel Dencker, til Globalen.

SF er derimod modstander af at bore efter skifergas.

"Vi skal ikke spille hasard med vores miljø eller drikkevand, og derfor skal vi så hurtigt som muligt stramme miljøloven og sige nej til skifergas i Danmark," siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Hun garanterer, at SF vil forfølge emnet i den kommende valgkamp.