Topnyheder

Svineproducent har fået nok: Vores grise lider

Landmand Johannes Nielsen fra Galten har fået nok af, at svin må lide i landbruget. Han vil have mere opmærksomhed på problemet, så det kan stoppe.

Ifølge dr.dk skal han - hver gang han sender et svin på slagteriet - først banke en hammer med to centimeter lange pigge ind i bagdelen på slagtesvinet for at mærke det.

"Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal slå grisene, så de lider, før de skal på slagteriet. Jeg har fået nok. Det er ubehageligt arbejde," siger han.

Johannes Nielsen har derfor produceret en video, som han har lagt på YouTube, hvor man ser proceduren.

Som reglerne er i dag, skal landmændene gennemføre den smertefulde mærkning, for at grisene kan spores i processen af hensyn til fødevaresikkerheden.

Seniorforsker Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab siger, at man har valgt at acceptere at slå dyr af hensyn til fødevaresikkerheden.

"Grise kan sammenlignes med mennesker, og der er ingen tvivl om, at det gør ondt på grisen at blive tatoveret," tilføjer hun til dr.dk.

Svinene bliver slået unødigt

Der er dog også et problem med proceduren, som ikke har noget med fødevaresikkerheden at gøre.

Sidste år kom det frem i en rapport fra Københavns Universitet, at 238 svineproducenter havde fået en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen for at slå deres grise unødigt med tatoveringshammeren siden 2008.

Typisk havde grisen fået mellem fem og 14 slag med hammeren; nogle var slået i hovedet, mens andre havde ridser fra slag ned ad ryggen. Ifølge reglerne skal de blot have to tatoveringsslag.

MetroXpress kontaktede nogle af de landmænd, der havde fået en indskærpelse, og en af dem - Peter Pedersen - forklarede sig med, at:

"Det er jo nok, fordi man bliver sur på grisen. At man har haft en dårlig dag."

Han har to sager fra Fødevarestyrelsen, en fra 2008 og en fra 2012. Om dem skriver styrelsen:

"Dyret skamferet med utallige slag fra siden af tatoveringshammeren ned over ryggen" og "Tre søer leveret havde ridsemærker i huden på ryg og skinker".

I april fremsendte fødevareminister Dan Jørgensen (S) en undersøgelse af slagmærker hos svin til Folketingets Fødevareudvalg. Undersøgelsen viste, at knap 1.300 svin blev leveret til slagterierne med hudlæsioner sidste år.

I undersøgelsen står bl.a., at antallet af slagmærker kan sænkes, hvis man stopper brugen af tatoveringshammeren.

Dan Jørgensen sagde i den forbindelse, at han vil undersøge muligheden for at iværksætte initiativer til at mindske omfanget af slagmærker.

ANNONCE