Topnyheder

Næsehornet i krise: Unge bruger hornene mod tømmermænd


Næsehornets horn bruges af folk i håbet om, at det kan modvirke tømmermænd. Illustration: hikingartist.com

393 næsehorn. Så mange blev dræbt for deres horn af krybskytter i perioden januar til april i år - en stigning på 18 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det skriver ABC News Australia.

Eftersom sidste år bød på et rekordhøjt antal drab på næsehorn - i alt 1.215 - tyder alt på, at antallet af drab i år vil overgå sidste års rekord.

"Bestanden af næsehorn er gået nedad. Jeg tror ikke, at nogen i virkeligheden ved, hvor mange næsehorn der helt præcist er tilbage. Men hvis man dræber mellem 1.000 og 1.500 hvert år, så er det sådan set ligegyldigt, hvilket udgangspunkt man har. Det decimerer helt klart bestanden," siger Ray Dearlove, der er stifter af Australian Rhino Project, til ABC News Australia.

Trods næsehornets krise er efterspørgslen på horn stadig stor, og ifølge Ray Dearlove er der en helt særlig flok købere:

"Det nyeste er, at den største demografiske forbruger af næsehornets horn i Kina primært er unge mænd mellem 18 og 27, som tror, helt seriøst tror, at hvis man indtager hornet, vil det enten modvirke eller helbrede tømmermænd," fortæller han.

Det kan måske synes langt ude, men det er i tråd med, hvad andre eksperter tidligere har udtalt om det vietnamesiske marked, som er voksende. I et interview med New Scientist sidste år fortalte den kinesiske ekspert i medicin Lixing Huang, at rigmænd i Vietnam bruger hornet som middel mod tømmermænd, hvilket også Medical Daily året forinden bragte en artikel om.

Ifølge en rapport fra 2012 udarbejdet af Traffic, der er et internationalt organ, som overvåger den illegale handel med dyr, er det helt store salgsargument, når hornene skal sælges i Vietnam, at de kan bruges som en "udrensende drik, der mildner tømmermænd".

Ifølge Tom Milliken, der som Traffics ekspert i næsehorn har arbejdet indgående med problemet i både Asien og Afrika, er hornet tilmed blevet et statussymbol: Folk medbringer det til fester og blander det i drinksene for at signalere velstand og social status.

I en artikel fra 2012 erkendte en vietnamesisk politimand sågar over for nyhedsbureauet AFP, at han køber hornene i håbet om at kunne undgå tømmermænd.

Flere internationale studier har ellers slået fast, at hornene ingen medicinsk effekt har, hvilket man næsten har kunnet sige sig selv, idet de består af det samme protein som fingernegle; nemlig keratin.

Her ses to næsehorn - en mor og hendes unge - der er blevet dræbt af krybskytter, som efterfølgende har savet hornene af. Arkivfoto

Og hensynsløsheden bag de stjålne horn kender tilsyneladende ingen grænser. Beretninger fra Sydafrika lyder bl.a., at nogle krybskytter begynder at save hornene af, mens næsehornet stadig er i live, for derefter at efterlade dyret mens det bløder ihjel. Parkbetjente har også fundet næsehorn, hvor der er skåret eller hakket så skævt i dem, at ikke kun hornene er hakket af, men også noget af snuden og tungen.

Kina er ikke længere det største marked for den illegale handel med næsehornets horn; det er nemlig en nærmest eksplosiv efterspørgsel på hornene, som man de senere år har oplevet i Vietnam, i takt med at dele af befolkningen er blevet mere velhavende.

Selvom der stadig er et marked i Kina, svandt det ind, efter at landet i begyndelsen af 1990'erne gjorde det forbudt at tilsætte hornene i medicinen. Efterfølgende faldt antallet af dræbte næsehorn i Afrika markant; fra 1990 til 2007 blev der gennemsnitligt dræbt ca. 15 næsehorn hvert år.

Siden da er tallet vokset år efter år og nåede altså sidste år hele 1.215 dræbte næsehorn. Ifølge Nicholas Duncan, præsident for Save African Rhino Foundation of Australia, er der de seneste seks år sket en årlig stigning i antallet af drab på ca. 35 pct.

Den sydafrikanske regering har for nyligt meddelt, at den vil undersøge muligheden for at legalisere handlen med horn i håbet om på den måde at kunne regulere markedet og modarbejde krybskytteriet.

Samtidig bliver en plan om at flytte 1.000 hvide næsehorn fra Sydafrika til USA diskuteret. To dyreorganisationer er for tiden ved at forhandle med Sydafrikas regering om projektet.