Topnyheder

Forslag: Flyt næsehorn fra Afrika til USA for at redde dem


Flere og flere næsehorn dræbes hvert år. Foto: Photo Stefan Möhl

Afrikanske naturreservater og bevæbnede vagter er ikke længere nok til at beskytte næsehornet, som konstant falder i antal. I 2014 blev der dræbt rekordmange næsehorn - 1.215 - og tallet lader til at blive endnu højere i år. Fra januar til april i år er der sket en stigning i antallet af drab med 18 pct. i forhold til samme periode i 2014.

Det har nu fået dyreorganisationer til at ansøge om et vidtrækkende tiltag: 1.000 hvide næsehorn skal flyttes fra Sydafrika og flyves til det sydlige Texas i USA for at kunne leve i fred for krybskytter dér. Det svarer altså til, at man vil flytte 6 pct. af landets samlede bestand af det hvide næsehorn.

Det hvide næsehorn kan uddø om fem år

The Exotic Wildlife Association (EWA) er i samarbejde med Groupelephant.com ved at forhandle med myndighederne i Sydafrika om idéen, der vil betyde, at de 1.000 hvide næsehorn - som i øvrigt alle er forældreløse - skal flyttes over på den anden side af Atlanterhavet for at gå på privateejede ranches. Det skriver nyhedssiden My San Antonio.

"Med de nuværende antal drab, så eksisterer det hvide næsehorn ikke i Sydafrika om fem år. Hvis man ikke kan fjerne faren fra dyret, må man fjerne dyret fra faren," siger Charly Seale, leder af EWA, til My San Antonio.

Hvis forslaget skal blive en realitet, skal det godkendes af de sydafrikanske myndigheder samt det amerikanske indenrigsministerium, der i modsætning til indenrigsministerier i mange andre lande, faktisk primært tager sig af natur- og geologiske opgaver.

50.000 dollars per næsehorn

Ifølge den britiske avis The Guardian skal der dog også findes økonomisk støtte til projektet, der kan løbe op i adskillige millioner dollars. Det estimeres, at det vil koste ca. 50.000 dollars for hvert næsehorn, der skal flyttes, og samtidig må man løbe den risiko, at næsehornene kan dø under transporten - enten fordi de får en overdosis bedøvelsesmiddel, pga. hede eller en kombination af begge dele. Men alternativet er, at næsehornene bliver dræbt af krybskytter, og at arten uddør.

Læs også: Næsehornet i krise: Unge bruger hornene mod tømmermænd

Diverse organisationer og projekter har tidligere stået i spidsen for at flytte næsehorn til andre, hemmeligholdte områder, men det har været af langt mindre omfang, end hvad det nye forslag håber at kunne føre til.

Det er EWA's håb, at man i den fjerne fremtid atter vil kunne returnere næsehornene til deres oprindelige kontinent.

ANNONCE