Topnyheder

Teslas banebrydende batteri rives væk


Powerwall-modellen til private vil være 1,3 meter høj og 68 cm bred og kan eksempelvis hænges op ad en væg. Foto: Tesla/PR

Interessen for Teslas nye batteriteknologi er så stor, at produktionen ikke kan følge med de mange bestillinger, som privatpersoner har foretaget.

Det siger Teslas CEO, Elon Musk, ifølge det amerikanske medie SFGate.

Tesla lancerede for nyligt en ny teknologi med batterier, der kan oplades af solen eller vinden og lagre strømmen. Batterierne fås i forskellige størrelser, alt efter om de er rettet mod segmentet for private forbrugere eller virksomheder. Det er Powerwall-modellen (bill.) rettet mod privatpersoner, der er særligt efterspurgt.

38.000 Powerwall-batterier er indtil videre reserveret. Prisen for udgaven med 7 kwh kapacitet er 3.000 dollars, knap 20.000 kr. Prisen 10 kwh er 3.500 dollars, godt 23.000 kr.

"Vi kan på ingen måde imødekomme efterspørgslen i år - vi har udsolgt til og med midten af næste år. Det er helt vildt, ude af proportioner. Det er tilsyneladende blevet super viralt," siger Elon Musk.

Fabrikken må muligvis udvides

Tesla er i færd med at få opført verdens største batterifabrik - kaldet Gigafactory - uden for Reno i Nevada. Elon Musk antyder, at selskabet kan blive nødt til at udvide fabrikken, allerede inden den er færdigbygget, på grund af den store efterspørgsel og fordi der også skal være plads til bilproduktionen.

I sidste uge talte Berlingske med Tejs Vegge, der er professor ved Institut for energikonvertering og lagring, og han mener, at Teslas opfindelse kan ændre fundamentalt på måden, som man tænker energi på - noget, som Teslas Elon Musk i øvrigt selv sagde, da han for godt en uge siden præsenterede batterierne på et pressemøde i Californien.

Ministeren håber ikke, at det breder sig til Danmark

Den danske klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er dog ikke udelt begejstret for opfindelsen. Han mener, at den vil være gavnlig i udviklingslande, men håber ikke, at danskerne vil tage den til sig og begynde at omgå elafgifterne ved at producere og lagre strømmen selv.

"Jeg ved ikke, om det vil kunne betale sig, men det vil også være meget ulige fordelt, hvem der ville have mulighed for det og have råd til at lave sådan en løsning, så det vil jeg ikke håbe breder sig," sagde han til Berlingske.

"Når det gælder strøm, har vi været godt tjent med at lave tingene i fællesskab. Vi har ikke hvert vores kraftværk, vi er gået sammen om at lave store kraftvarmeværker og store havvindmølleparker, som forsyner mange husstande. På den måde får den enkelte billigere strøm," lød det fra Rasmus Helveg Petersen.

Teslas omsætning er steget - det samme er tabet

Tidligere i denne uge præsenterede Tesla sit regnskab for 1. kvartal. Det viste et tab på 154 mio. dollars, hvilket er næsten tre gange mere end samme periode året før, da tabet lød på 49,8 mio. dollars. Samtidig er omsætningen dog steget med 51 pct. i perioden til 939 mio. dollars.

Ifølge selskabet skyldes det større underskud en øget investering i produkter, herunder de nye batterier.

Læs også: Bilproducent præsenterer banebrydende batteri

ANNONCE