Topnyheder

Total har brugt kemikalie i Danmark uden tilladelse


I såvel Danmark som andre europæiske lande, herunder Tyskland (billedet), er der protester mod skifergasboringer. Foto: Wikimedia Commons

Energistyrelsen har bedt Total om at stoppe for sine prøveboringer i Nordjylland, fordi selskabet har brugt et kemikalie uden tilladelse.

Ifølge DR Nordjylland drejer det sig om det skumreducerende produkt Null Foam, der ikke er nævnt i den VVM-redegørelse, som Frederikshavn Kommune fik udarbejdet forud for prøveboringerne.

Boringerne må ikke genoptages, før myndighederne har undersøgt kemikaliet.

Senior Coordinator for Total i Danmark, Henrik Nicolaisen, siger, at produktet var nødvendigt for at beskytte personalet.

"Kemikaliet i sig selv er ikke ulovligt. Det bruges i alle boringer i Danmark, fordi det virker skumdæmpende. Vi havde bare ikke planlagt at bruge det, og derfor havde vi ikke skrevet det ind i VVM-redegørelsen," siger han til Nordjyske.

Ville ikke vente på tilladelsen

Ifølge Ingeniøren havde Total søgt om tilladelse til at bruge kemikaliet - selskabet havde bare ikke haft tålmodighed til at vente på afgørelsen.

"De har handlet torskedumt og med en meget ringe forståelse for, hvad vi vil finde os i som lokal myndighed," siger Anders Brandt Sørensen (S), formand for Frederikshavn Kommunes plan- og miljøudvalg, til Ingeniøren.

Total har desuden ansøgt om at få lov til at bruge otte øvrige kemikalier i sine boringer, der foregår ved Dybvad. Ifølge Frederikshavn Kommune er ansøgningen stadig under behandling i Miljøstyrelsen.

ANNONCE