Topnyheder

Elfenben sælges for millioner på amerikanske hjemmesider


Der laves bl.a. figurer af elfenben. Foto: Pixabay

Amerikanske hjemmesider sælger mindst 615 forskellige produkter lavet af elfenben og andre dele fra elefanter, og varerne udgør en samlet salgsværdi på ca. 1,5 mio. dollars (ca. 10 mio. kr.)

Det viser en undersøgelse, som er lavet af International Fund for Animal Welfare (Ifaw) og Wildlife Conservation Society (WCS), skriver The Verge.

Fra den 16. til 20. marts i år fandt organisationerne i alt 522 internetannoncer, der blev lokaliseret til 28 forskellige byer i USA, og samlet var der 615 genstande til salg.

"Det sender et stærkt signal om, at vi har et problem her i USA, som man bliver nødt til at håndtere. Vi bør ikke være hykleriske og pege fingre ad andre, når vi selv har problemer her i USA," siger John Calvelli, der er vicepræsident for WCS ifølge The Verge.

Organisationerne fandt annoncerne på hjemmesider, der er tilknyttet Craigslist - en omfattende hjemmeside, der samler en masse undersider, således at man kan finde annoncer for praktisk taget alle varegrupper.

Ifaw og WCS har kontaktet administrationen for Craigslist, som efterfølgende tilføjede elfenben på listen over varer, der er forbudt at sælge via hjemmesiden.

Andre store hjemmesider har også problemer

Google, eBay og Amazon blev for et par år siden kritiseret for at være en platform for sælgere, der sælger produkter lavet af elfenben. Sælgere har bl.a. benyttet kodeord såsom "white gold", "ox bone" og "unburnable bone" for at undgå at blive opdaget.

I 2013 skrev The Verge om, at Environmental Investigation Agency (Eia) havde fundet omtrent 10.000 annoncer for elfenben og 1.400 annoncer for produkter lavet ud af hvaler på Google Shopping i Japan.

Google svarede efterfølgende til The Verge, at sådanne annoncer var ulovlige, og at så snart Google finder dem, bliver de slettet.

Teknologien er der allerede

Eia fandt også knap 18.000 elfenbensprodukter på 13 andre kinesiske hjemmesider, og en talsperson for Eia oplyste, at organisationen samarbejdede med både Google, eBay og Alibaba Group for at stoppe salget af ulovlige dyrevarer.

eBay implementerede efterfølgende et særligt søgefilter, der fandt frem til over 4.000 salgsannoncer for elfenbensprodukter på hjemmesiden.

Organisationen Ifaw har siden konkluderet, at eBays metode har været effektiv, og ud fra det vurderer WCS's vicepræsident John Calvelli, at der ikke rigtig er nogen ordentlig undskyldning fra firmaernes side, hvis de ikke kommer det ulovlige salg til livs:

"Teknologien er der. Vi beder ikke nogen om at gøre noget, der er umuligt," siger han.

ANNONCE