Topnyheder

Britisk medie fremhæver dansk dyrevelfærd som dårligt eksempel


En mindre andel af malkekøer kommer på græs i Danmark i forhold til for 10 år siden. Genrefoto: Pixabay (OBS: fotoet viser produktionen i et ikke oplyst land)

Når det kommer til at sende sine malkekøer på græs, er Danmark et dårligt eksempel. I en artikel om køer på græs i den britiske landbrugsavis Farming UK bliver Danmark nævnt - i øvrigt det eneste nævnte eksempel - som et land, hvor det er gået tilbage for dyrevelfærden inden for mejeriproduktionen. Årsagen er, at en stigende andel af de danske malkekøer ikke længere kommer på græs.

"For visse lande er denne intensive indendørs mejeriproduktionen steget dramatisk. I Danmark er procentdelen af køer, som har adgang til at græsse udenfor i størstedelen af året faldet fra 85 pct. i 2001 til blot 35 pct. i 2010," står der i artiklen.

Og avisens tal bakkes mere eller mindre op af Landbrug & Fødevarers egne tal: De viser, at 74 pct. af de danske malkekøer kom på græs i 2003, mens tallet i 2013 var faldet markant til blot 25 pct.

Forbrugere vil betale mere for mælk fra køer på græs

Artiklen i Farming UK er aktuel, idet en ny meningsmåling foretaget af YouGov i Storbritannien viser, at briterne ønsker mælk fra køer, der får lov at gå på græs det meste af året.

87 pct. af de adspurgte svarer, at de gerne vil købe mælk fra køer på græs, og 56 pct. er villige til at betale mere for mælken, hvis det betyder, at køerne kan komme på græs.

Derudover svarer 72 pct., at de er bekymrede over velfærden blandt de køer, som ikke kommer ud på græs, men konstant holdes indenfor i en stald.

Et studie fra Aarhus Universitet publiceret i Cambridge Journal i 2013 viste, at køer, der kommer på græs, har færre benskader end køer, der holdes indenfor.

Danskerne vil også have køer på græs

For godt et år siden viste en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Økologisk Landsforening, at 93,4 pct. af danskerne vil have, at malkekøerne kommer på græs om sommeren.

Ifølge de danske regler, skal økologiske malkekøer - modsat malkekøer i konventionelt landbrug - have adgang til daglig motion og naturligt dagslys. Der er desuden krav om, at alle kreaturer over tre måneder er på græs mindst 150 dage om året i økologisk landbrug.

Økologiske mejeriprodukter står også for den største omsætning inden for økologiske fødevarer, og omsætningen er stigende.

Ifølge Økologisk Landsforening er det kun ca. 16 pct. af de konventionelle malkekøer, der kommer på græs.

Læs også: Økologi er i markant fremgang

ANNONCE