Topnyheder

Varmere vejr har skadet kaffemarkedet


Kaffeproduktionen i Tanzania er faldet, og det samme kan ske i andre kaffeproducerende lande, vurderer forskere i et nyt studie. Foto: Wikimedia Commons

Forbrugerne kan måske se frem til dyrere kaffe, eftersom produktionen i Tanzania er faldet, og andre kaffeproducerende lande muligvis også vil opleve et fald i fremtiden.

Ifølge et studie fra University of Witwatersrand, Sydafrika, er årsagen til den faldende produktion højere temperaturer om natten som følge af et varmere klima. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I studiet, der er publiceret i tidsskriftet Agricultural and Forests Meteorology, advarer forskerne om, at temperaturstigninger også kan få stor betydning for andre kaffeproducerende lande som Colombia, Brasilien og Costa Rica.

For at imødegå problemet har Tanzanias regering rådet kaffebønderne til at flytte deres produktion til højere beliggenheder. Derudover har man introduceret nye bønnesorter, der er mere modstandsdygtige over for temperaturforandringer.

Lykkedes det ikke at løse problemet vil konsekvenserne for befolkningens levebrød og jobsituation være "enorme", advarer Haji Semboja, der er økonomiprofessor ved University of Dar es Salaam.

For hver grad vil produktionen falde

Siden 1966 er produktionen i Tanzania faldet med 46 pct., og i samme periode er nattetemperaturen steget med 1,4 grader celsius.

Ifølge Alessandro Craparo, der er medforfatter til det nye studie, vil produktionen falde yderligere, hvis temperaturerne fortsætter med at stige, som man har set de seneste par årtier.

"Afkastet fra kaffeproduktionen er faldet til sit laveste punkt i årevis, og mange kaffebønder i Tanzania har helt opgivet at dyrke kaffe," tilføjer han.

Ifølge studiet vil Tanzanias kaffebønder miste ca. 137 kg kaffe per hektar jord for hver grad, som temperaturen stiger om natten. Det svarer til omtrent halvdelen af den mængde, som plantagerne i gennemsnit producerer i dag.

Der kan være andre årsager end vejret

Det varmere vejr bærer dog ikke nødvendigvis al skyld for Tanzanias produktionsproblemer, siger Godsteven Maro, der forsker i jordbrug.

Han forklarer, at den faldende produktion også kan skyldes aldrende kaffetræer - noget, som det nye studie faktisk også anerkender som en faktor.

Kaffe er Tanzanias største eksportvare og omsætter årligt for over 100 mio. dollars. Landet er sammen med Kenya og Colombia de eneste lande i verden, der dyrker den dyre Arabica-bønne Colombian Mild.

Sidste år steg prisen på kaffe verden over på grund af en omfattende tørke i Brasilien, der er verdens største producent af kaffebønner.

ANNONCE