Topnyheder

Verden er mere forurenet, fordi vi har fældet regnskoven


12 pct. af regnskoven er blevet ryddet i løbet af de seneste ca. 50 år. Foto: Wikimedia Commons

Siden 1960'erne er 12 pct. af regnskoven blevet fældet - det har direkte medført, at mængden af Co2 i luften er 1,5 pct. højere, end den ellers havde været, hvis regnskovens størrelse var blevet bevaret. Det viser et nyt studie fra University of Edinburgh.

Forskerne har i studiet benyttet sig af detaljerede satellitbilleder, der rækker tilbage til år 2000. Detaljerede billeder fra før den tid har dog ikke været tilgængelige, og derfor har forskerne benyttet sig af computermodeller til at udregne, hvor stor regnskoven var helt tilbage til 1960'erne.

Sådan påvirker regnskoven vores klima

Planter omdanner Co2 til ilt, og på grund af regnskovens størrelse og biodiversitet er den en vigtig faktor i at suge Co2'en til sig og omdanne den til ilt. Ikke nok med, at der nu er færre træer til at udføre denne proces, så bidrager afbrændingen af skovarealerne til yderligere Co2.

Her ses afbrænding af regnskov. For at sætte det i et størrelsesperspektiv, kan det oplyses, at den synlige del af kanalen, der løber gennem billedet, er ca. 63 km lang. Foto: ISS/Wikimedia Commons

Ifølge tidsskriftet Scientific American vurderes det, at afbrændingen af regnskoven udleder mere Co2 end samtlige biler, lastbiler o.lign. i verden.

Regnskoven er også vigtig for Jordens vejrsystemer; den producerer bioaerosoler - luftbårne mikroskopiske organismer - og påvirker sky- samt tågedannelse og dermed nedbøren væsentligt, idet skoven opsuger fugten og vandet fra jorden og sender det ud i atmosfæren.

Studiet fra University of Edinburgh er publiceret i tidsskriftet Geophysical Research Letters og blev finansieret af the Natural Environment Research Council.

ANNONCE