Topnyheder

Forurening øger risikoen for demens


Grafikken her viser et eksempel på en person, der har demenssygdommen Alzheimers. Illustration: National Institute of Aging/Wikimedia Commons

Midaldrende og ældre personer har en øget risiko for at udvikle demens, hvis de udsættes for luftforurening, viser et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Stroke.

Almindeligt forekommende forurening fra biler, industri og afbrænding af træ i større byer viser sig at have en negativ effekt på hjernen, så den ældes hurtigere og har en højere risiko for at udvikle blodpropper.

"Dette er et af de første studier, der undersøger forholdet mellem den omgivende luftforurening og hjernens struktur. Vores undersøgelser viser, at luftforurening kan kobles sammen med en ændring i hjernens ældningsproces, selv hos personer uden demens og hjertetilfælde," siger dr. Elissa Wilker fra Beth Israel Deaconess Medical Centre i Boston, USA, ifølge avisen The Scotsman.

"Det er bekymrende"

I forsøget tog forskerne højde for, hvor langt personerne boede fra trafikerede veje.

Flere end 900 personer medvirkede i forsøget, hvor forskerne fandt ud af, at forureningen fra finere partikler fører til en nedsat blodforsyning i hjernens væv, hvilket forårsager en mangel på ilttilførsel og kan forårsage små, forbigående blodpropper, som personen selv ikke umiddelbart mærker, men som alligevel er farlige og hver gang dræber x antal hjerneceller.

Faktisk viste det sig, at personer fra forurenede områder har en 46 pct. øget risiko for de små, forbigående blodpropper.

"Det er bekymrende, da vi ved, at de forbigående blodpropper øger risikoen for slagtilfælde og udviklingen af demens, problemer med at gå og depression," siger dr. Sudha Seshadri, der er professor i neurologi ved Boston University School of Medicine.

De testpersoner, der boede nær forurenede områder, havde i gennemsnit en hjernekapacitet, der svarede til at være et år ældre end hos en tilsvarende person, som boede i et mindre forurenet område.

Mængden af luftforurening, der ifølge studiet påvirker hjernen, er en mængde, der typisk ses i større amerikanske byer, lyder det.

Forskerne vil nu undersøge, hvad effekten af forurening er over en længere periode.

ANNONCE