Topnyheder

Danske verdensmestre fortsætter med øko-køb


Salget af økologi i Danmark er mere end tredoblet på 10 år. Foto: Uffe Kjær/Økologisk Landsforening

Det danske forbrug af økologi er mere end fordoblet på 10 år. Danmark var i forvejen verdensmester i økologi, idet andelen af økologi i salget af fødevarer er det højeste i verden. I 2013 udgjorde andelen af økologi 8 pct. af fødevaresalget, og salget af økologi fortsætter med at stige, viser nye tal fra Nordea.

Fra 2004 til 2014 er salget af økologi mere end tredoblet: fra at omsætte for ca. to mia. kr. i 2004 omsatte det i sidste år for 6,2 mia. kr. Alene i løbet af 2014 steg omsætningen med seks pct.

Nordeas tal viser også, at discountbutikkerne vinder frem i takt med det stigende økologisalg.

"Mange forbrugere går bevidst efter økologi eller specialvarer på visse områder og vælger samtidig discount på andre områder, måske for at få husholdningsregnskabet til at balancere. På den måde passer discount og specialvarer fint sammen. De penge, som vi sparer på discount, giver os mulighed for at betale mere for andre varer uden at den samlede kassebon bliver højere," siger Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit.

Salget må formodes at stige yderligere

Man kan formode, at salget af økologi kun er steget yderligere siden afslutningen på 2014.

I januar igangsatte Coop-kæden sin økologikampagne, hvor priserne på flere økologiske varer er blevet sænket for at gøre Danmark "dobbelt så økologisk", som kampagnen udtrykker det.

Salget af økologiske varer skal kort sagt fordobles på fem år.

I februar berettede Coop til finans.dk, at salget af økologisk kød var steget 20 pct. siden prissænkningen i januar.

I januar sænkede Kiwi også prisen med 20 pct. på økologisk kød for kunder med et Kiwikort - som i øvrigt er gratis at få - i kædens 108 butikker.

"Salget målt i kroner blev omgående fordoblet," fortæller Carsten Hansen, kædedirektør i Kiwi, til finans.dk.

Derudover er der på afsat 120 mio. kr. på finansloven til styrkelse af produktion og salg af økologi.

ANNONCE