Topnyheder

Glædelig "Earth Day" - vi har dårligt nyt


earth-compressed.jpg

På årets Earth Day - en årlig begivenhed, der sætter fokus på at beskytte planeten - er der dystre udsigter for fremtiden ifølge et internationalt forskerhold.

Jordens klima bevæger sig nemlig imod en temperaturstigning på fire grader - og der er risiko for, at den kan stige med hele seks grader inden år 2100, hvilket vil få katastrofale følger.

Sådan lyder det i en erklæring kaldet "Earth Statement", som er underskrevet af 17 forskere og økonomer, der udgør sammenslutningen "Earth League". Det skriver den britiske avis The Independent.

"Vi er på vej mod langt at overskride en temperaturstigning på to grader celsius, hvor vores verden vil blive uigenkaldeligt forandret. Det er en satsning, der risikerer at udsætte menneskeheden for ukontrollerbare stigninger i verdenshavene, hedebølger, tørker og oversvømmelser," siger Johan Rockström, der er forsker ved Stockholm Resilience Center og med i Earth League.

Hvad sker der, hvis temperaturen stiger seks grader?

Stiger temperaturen med seks grader, skal vi skrue tiden flere millioner år for at finde frem til et klima på Jorden, der minder om det, som vi kan forvente os.

Faktisk skal vi tilbage til Perm-perioden fra 251 mio. år siden. Dengang gennemgik verden en temperaturstigning på ca. otte grader, og 95 pct. af alle dyrearter uddøde. Det skal dog siges, at Jorden i denne periode i gennemsnit var to grader varmere end nu.

Den gennemsnitlige overfladetemperatur på landjorden omkring ækvator er i dag mellem 25 og 30 grader celsius. Fotosyntesen - at planter omdanner Co2 til ilt - går i stå omkring 35 grader, og mange planter dør ved temperaturer på over 40 grader. Når fotosyntesen går i stå, betyder det, at der ophobes endnu mere Co2 i atmosfæren, hvilket forstærker den opvarmende effekt på klimaet.

Ifølge den prisvindende bog "Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet" vil lande i tropiske og subtropiske klimaer blive ubeboelige - det vil sige store dele af Syd- og Mellemamerika, Afrika, Indien, Australien, Indonesien og Thailand - og verden vil opleve en ekstrem mangel på mad og vand. Over én milliard mennesker vil være tvunget til at flytte fra disse lande.

"Det er en meget stor risiko"

I erklæringen "Earth Statement" gøres det klart, at hvis man ikke handler nu, er der en 10 procents risiko for, at temperaturen stiger med over seks grader i år 2100.

"En 10 procents risiko for en katastrofe er meget stor. Faktisk svarer det, at man er villig til at løbe en risiko på 10 pct., til, at man accepterer 10.000 flystyrt hver eneste dag. Det er en risiko, som vi aldrig ville løbe i andre henseender i vores samfund, men af en eller anden mærkelig grund gør vi det, når det handler om en langsomt stigende risiko for klimaforandringer," siger Johan Rockström.

Ifølge erklæringen er jordens temperatur steget med 0,85 grader celsius de seneste 120 år, og den må maksimalt stige to grader yderligere, hvis man vil undgå at nå et punkt, hvor opvarmingen får en accelererende effekt. Stiger den fire grader vil det give "uhåndterbare miljømæssige udfordringer".

"Vi bør holde os så langt under de to grader som muligt, for selv med en temperaturstigning på to grader, vil det medføre mærkbare skader og ustabilitet," lyder det i erklæringen.

Otte punkter skal hjælpe verden i mål

Forskerne har udformet en liste på otte punkter, som præsenteres for verdens ledere, og som skal hjælpe med at forhindre klimaforandringerne:

  1. Regeringerne bliver nødt til at begrænse den globale opvarmning til et stykke under de to grader.

  2. Fremtidig Co2-udledning skal holdes væsentligt under 1.000 gigatons (ifølge The Independent betyder det, at man skal lade 75 pct. af alle fundne lagre af fossile brændstoffer blive i undergrunden)

  3. Lande skal øjeblikkeligt skære ned på deres forurening og blive fossilfri i år 2050.

  4. Alle lande skal udforme en handleplan for, hvordan der kan skæres i udledningen af kulstoffer - de rigeste lande bør gå forrest.

  5. Målrettet forskning, udvikling o.lign. i vedvarende energi er essentiel.

  6. En global strategi, der kan hjælpe med at forhindre katastrofer som følge af klimaforandringerne og mindske potentielle skader.

  7. Lande skal erklære sig enige i, at de vil beskytte økosystemer, herunder skovarealer.

  8. Regeringer skal tilskynde finansiering i ren energi i udviklingslande for at hjælpe dem i mål.

Læs også: Nasa: Global opvarmning er selvforstærkende

Læs også: L.A. vil udskifte 10.000 tage for at sænke temperaturen

ANNONCE